Taxă de vizitare la spitalul din Focşani

Taxă de vizitare la spitalul din Focşani

Directorul Spitalului „Sf. Pantelimon“ din Focşani a decis să instituie o taxă pentru rudele bolnavilor internaţi care vin în vizită. În aceeaşi unitate sanitară se mai percep, tot abuziv, şi taxe pentru injecţii sau pentru eliberarea unor acte medicale.

Mangerul Spitalului Judeţ ean de Urgenţă „Sf. Pantelimon“ din Focşani a decis să ceară de la rudele bolnavilor internaţi 3 lei pentru a avea acces la patul suferinzilor, dacă vin în afara orelor de vizită. Taxa stârneşte zilnic proteste la uşa spitalului, mai ales că mulţi vizitatori sunt oameni săraci. Angajaţii puşi să colecteze impozitul pe vizită se vaită că sunt adesea în situaţii ingrate, în special când vin la spital oameni de la ţară.

„Vine câte o bătrână cu noroi pe cizme, aduce câteva nuci, mere sau o sticlă de lapte bolnavului şi nu pleacă la ea decât cu bani de rată. Ce să faci în asemenea situaţii“, se plânge agentul de ordine care păzeşte intrarea în spital, pentru ca nimeni să nu intre fără să plătească. Special pentru a colecta taxa, spitalul a angajat şi un uşier.

Pe lângă taxe de vizitare, în spital s-a mai instituit şi una pentru injecţiile făcute celor care nu sunt internaţi în spital sau o altă taxă pentru bolnavi care vor anumite acte medicale.

„Cum se poate practica aşa ceva într-un spital?“

„Mama mi-a povestit cu lacrimi în ochi că a văzut oameni bătrâni şi săraci care plângeau la uşa spitalului pentru că nu erau lăsaţi înăuntru. Ei spuneau că nu au bani decât de autobuz, dar în zadar... Mi s-a părut că am un coş- mar. Am povestit prietenilor mei americani despre situaţia aceasta şi ei au crezut că glumesc. Cum se poate practica aşa ceva într-un spital?“, se întreabă Coca Anghelache, o cititoare din SUA al cărei tată a fost internat recent în cel mai mare spital din Focşani. Oameni la fel de intrigaţi vin zilnic la uşa spitalului.

„Am avut soţul internat la urologie şi nu am putut să intru până când n-am băgat mâna în buzunar pentru cei 3 lei. Cum intri în spital, trebuie să împarţi bani în stânga şi în dreapta, altfel nu se uită nimeni la tine“, ne-a spus Maria Chiforea, o bătrânică de la Năruja.

„Aşa facem rost de bani“

Managerul general al spitalului, medicul Nicolae Moise, nu vrea să renunţe la taxă, pe care o consideră o bună sursă de venit. De la începutul anului, spitalul a încasat peste 3.735 de lei din „impozitul“ pe vizită, în vreme ce anul trecut s-au colectat 7.234 de lei din buzunarele celor veniţi să-şi vadă rudele bolnave.

Directorul spune că cei care nu au bani sunt poftiţi să-şi viziteze bolnavii în intervalul 14.00-16.00, când accesul este liber. „De ce trebuie să vină la bolnavi în fiecare zi sau de două ori pe zi, să stea călare pe capul lor şi să-i obosească? Vin mulţi şi le aduc câteva pâini pe care le ţin în noptiere până se strică şi ne aduc gândaci. Vizitatorilor trebuie să le dai pelerine, iar astea trebuie să le speli, şi asta înseamnă consum. Cine plăteşte? Cu ce bani să ţii spitalul, pentru că Ministerul Sănătăţii, în afară de aparatură, nu ne-a dat nimic de doi ani?“, spune managerul. Directorul mai declară că este dispus să renunţe la taxă doar atunci când spitalul va avea un buget îndestulă tor. „Noi avem dreptul legal să instituim asemenea taxe, care se percep şi la alte spitale. E scandal tot timpul şi nu înţeleg de ce, pentru că nu e o avere“, ne-a mai spus mangerul Nicolae Moise. Taxa de intrare nu este singura percepută la spital. În cadrul aceleiaşi categorii intră şi taxa de parcare (3 lei/15 minute), taxa de injecţie pentru bolnavii neinternaţi (între 4,5 şi 6,5 lei) sau taxa de eliberare a unor documente medicale la externare (3 lei).

Taxele pentru injecţii sunt plătite mai ales de părinţii ai căror copii fac tratament cu antibiotice, iar documentele medicale la externare sunt cerute de pensionari care au nevoie de ele pentru diverse comisii. Reprezentanţii Ministerului Sănăţii spun că nu au cunoştinţă de aceste taxe şi că le vor cere reprezentanţilor Spitalului Judeţean din Focşani justificări.

„Spitalul are regulament de organizare şi are autonomie financiară. În acest context poate realiza venituri proprii din diverse surse. Vom solicita mangerului un punct de vedere în privinţa acestor taxe“, ne-a declarat Mircea Mănuc, secretar de stat pentru asistenţă medicală în Ministerul Sănătăţii.

ANCHETĂ

Directorul, acuzat că a hărţuit sexual o pacientă

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon“ Focşani, Nicolae Moise (foto), este anchetat de poliţie după ce o pacientă de 17 ani l-a acuzat că a hărţuit-o sexual în timpul unei consultaţii ORL.

Tânăra din comuna Câmpineanca a fost internată cu diagnosticul laringită micotică şi otită. Ea a susţinut în plângere că medicul i-ar fi făcut avansuri, a pipăit-o şi a muşcat-o de gât, totul culminând cu propunerea de a deveni amanţi. „Medicul mirosea puternic a alcool. Am scăpat doar după ce am fugit din cabinet“, a povestit Ramona B.

Poliţiştii au audiat ieri angajaţii şi pacienţii din secţie, însă nu se ştie dacă medicul va fi pus sub acuzare pentru hărţuire sexuală sau tentativă de viol. Nicolae Moise, vicepreşedinte al filialei PDL şi candidat pentru consiliul municipal, spune că totul este o făcătură. „Bănuiesc că adversarii politici au pus la cale toată povestea. Îi voi da în judecată“, a replicat managerul.

Ne puteți urmări și pe Google News