Reţetele pentru compensate se schimbă de la 1 iunie

Reţetele pentru compensate se schimbă de la 1 iunie

Pe noile formulare, medicul trebuie să scrie dacă pacientul este de acord să i se înlocuiască medicamentele cu altele care au aceeaşi substanţă activă.

Începând de la 1 iunie 2008 se schimbă formularele pentru eliberarea reţetelor gratuite şi compensate pe baza cărora asiguraţii pot lua medicamente din farmacii. Din această dată nu mai sunt valabile vechile reţete.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că noile formulare sunt în acord cu cerinţele Uniunii Europene, pe de o parte, dar ţin cont şi de faptul că prescrierea medicamentelor se face de la 1 aprilie pe baza denumirii comerciale, nu în funcţie de DCI (denumire comună internaţională).

În noile reţete sunt prevăzute inclusiv spaţii pentru numărul de identificare a cardului european de asigurări, pe baza căruia cetăţenii din UE pot primi medicamente în România, sau pentru numărul de paşaport al cetăţenilor din state cu care România a încheiat acorduri internaţionale. China, Croaţia sau Cuba sunt printre ţările care au acorduri în domeniul sănătăţii cu ţara noastră.

CNP, card european sau număr de paşaport

Noile formulare pentru reţete vor fi folosite exclusiv începând cu 1 iunie 2008. „Până la această dată, ambele formulare de prescripţie medicală pot circula în acelaşi timp“, explică preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea. Una dintre modificările importante din noile reţete se referă la zona rezervată codului numeric personal. Aceasta s-a modificat astfel încât să permită până la 20 de caractere, pentru completarea numărului de identificare al cardului european de asigurări de sănătate pentru locuitorii din ţările Uniunii Europene care vin în România sau pentru numărul de paşaport în cazul cetăţenilor din ţări care au încheiat acorduri internaţionale cu noi.

O schimbare importantă pentru asiguraţi se referă la acordul asiguratului pentru înlocuirea în farmacie a unor medicamente prescrise de medic. „Medicul prescriptor va semna obligatoiru pe versoul celor trei exemplare ale prescripţiei medicale, menţiunea «bolnavul este de acord cu înlocuirea medicamentelor de către farmacist». Dacă această menţiune nu este făcută, în farmacie nu se pot schimba medicamentele între ele (n.r. - produse care au aceeaşi substanţă activă)“, mai explică preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Medicamente gratuite din România pentru europeni

Cetăţenii din Uniunea Europeană care vin în ţara noastră şi au card european de asigurări de sănătate pot primi medicamente gratuite şi compensate asemenea românilor şi pot beneficia pe teritoriul ţării noastre de serviciile cuprinse în pachetul de bază de servicii medicale furnizate în sistemul de asigurări de sănătate.

„Cetăţenii străini pot merge la un medic de familie sau la un specialist pentru a obţine reţete compensate, asemenea românilor. Pe de altă parte, şi cetăţenii români care merg în ţări din UE beneficiază de serviciile medicale cuprinse în pachetul de bază furnizat de statul respectiv în cadrul propriului sistem de asigurări de sănătate“, mai spune preşedintele CNAS.

România a încheiat acorduri internaţionale în domeniul sănătăţii cu 27 de state. Este vorba despre ţări precum Albania, Algeria, Bosnia, China, Cuba, Croaţia, Egipt, Iordania, Israel, Tunisia, Turcia, Serbia, Maroc sau Macedonia. Serviciile medicale de care beneficiază românii care merg în aceste state sau străinii din aceste ţări care vin la noi diferă de la un acord la altul.

FACTURI DE ACHITAT 40 de bistriţeni, trataţi în Vest de 100.000 de euro

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud are de plătit facturi în valoare de aproximativ 100.000 de euro pentru serviciile medicale de care au beneficiat în străinătate, în cursul trimestrului doi al anului trecut, 40 de cetăţeni din judeţ care deţin carduri europene de sănătate. Suma este de circa zece ori mai mare faţă de cea achitată de casa Bistriţa-Năsăud pentru trimestrul întâi al anului trecut. „Cele 40 de facturi provin de la spitale din Germania, Austria, Spania şi Italia. Cea mai mare este în valoare de 16.000 de euro, iar cea mai mică este de 12 euro. Noi nu avem bani în bugetul nostru pentru astfel de plăţi, aşa că le transmitem mai departe Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate“, a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS Bistriţa-Năsăud, Oana Bodor, citat de Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News