Angiograf de 1 milion €

Angiograf de 1 milion €

Dispozitivul care poate „vedea“ vasele de sânge este unic în ţară şi a fost instalat ieri la Spitalul Universitar de Urgenţă.

Prima Unitate de Urgenţe Neurovasculare şi Angiografie din România a fost inaugurată ieri la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Secţia este dotată cu cel mai performant angiograf din ţară, un aparat care „vede“ vasele de sânge. Noul dispozitiv poate rezolva cazuri mult mai complexe decât dispozitivele obişnuite şi va fi utilizat pentru pacienţii internaţi.

„Datorită acestui aparat, se reduce durata de spitalizare. De exemplu, persoanele care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) pot fi stabilizate într-un timp mult mai scurt, în 24 de ore, faţă de situaţia obişnuită, când un atac cerebral poate imobiliza o persoană şi 30 de zile“, a subliniat managerul spitalului, Gheorghe Iana.

În AVC-uri, bolnavilor li se injectează o substanţă care dizolvă cheagurile de sânge, prevenindu-se distrugerea creierului, au explicat specialiştii. Noua secţie are 15 de paturi Pacienţii care vor fi internaţi în noua secţie vor fi monitorizaţi în permanenţă cu un sistem performant de urmărire. „Există 15 paturi conectate la staţia de monitorizare. Fiecare pat are propriul monitor performant“, a adăugat Gheorghe Iana. De asemenea, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a arătat încântat de aparatura achiziţionată. Zilnic, la Spitalul Universitar se vor face între 4 şi 12 analize cu angiograful, în funcţie de complexitatea cazurilor.

Conducerea spitalului apreciază că aproximativ 10% din accidentele vasculare cerebrale care au loc anual în România vor fi rezolvate cu ajutorul noului aparat. Anul trecut, la Spitalul Universitar de Urgenţă au fost internaţi aproape 2.500 de pacienţi cu accident cerebral vascular. Dotarea noii secţii a costat peste două milioane de euro, iar fondurile au fost asigurate de Ministerul Sănătăţii.

UTILIZARE   Accidente vasculare cerebrale, fibroame uterine, hernii de disc, malformaţii pe creier Noul angiograf, care a costat peste 1 milion de euro, poate fi folosit atât pentru diagnosticarea, cât şi pentru tratarea infarcturilor, a edemelor pulmonare sau a accidentelor cerebrale vasculare. Dispozitivul mai este util în malformaţ iile cerebrale şi în tratarea herniilor de disc, la pacienţii care nu sunt în stare gravă. Tot cu ajutorul angiografului se mai pot face angioplastii (refacerea vaselor înfundate) sau embolizări de fibroame uterine (procedură prin care alimentarea cu sânge a fibromului este „tăiată“, iar acesta se resoarbe).

Ne puteți urmări și pe Google News