CJ CLUJ: Cine va administra cele 648 de milioane de euro?

CJ CLUJ: Cine va administra cele 648 de milioane de euro?

Campania electorală pentru şefia Consiliului Judeţean (CJ) Cluj va fi una pe „viaţă şi pe moarte“. Pe de o parte, PDL-iştii lui Emil Boc vor să pună mâna pe conducerea judeţului, în timp ce liberalii nu vor să o piardă.

Campania electorală pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj (CJ) va fi una pe “viaţă şi pe moarte”. Pe de o parte, PD-L iştii lui Emil Boc vor să pună mâna pe conducerea judeţului, în timp ce liberalii nu vor să o piardă. Banii aruncaţi în joc sunt foarte mulţi şi niciuna dintre tabere nu vrea să piardă nimic. Bugetul anual al judeţului este de 648 de milioane de euro.

Un sondaj de opinie efectuat de Societatea Academică „I.C.Brătianu”, în urmă cu două săptămăni, arată că Marius Nicoară, candidatul liberal ar obţine 36% dintre opţiunile de vot, Vasile Soporan de la PSD ar obţine 26 %, în timp ce finul lui Emil Boc, Alin Tişe se clasează pe locul cu trei cu 24 % din intenţia de vot a clujenilor.

Acest sondaj îl aduce pe Vasile Soporan în centrul atenţiei după ce, la începutul campaniei electorale, o altă investigaţie sociologică îl plasa pe candidatul PSD pe locul trei cu doar 13 la sută din intenţiile de vot.

Lupta pentru şefia CJ Cluj este de departe cea mai ascuţită din mai multe puncte de vedere. În primul rând, fotoliul de primar al Clujului va fi adjudecat de Boc. În consecinţă, toate forţele sunt reorientate spre CJ Cluj, unde diferenţa dintre Tişe şi Nicoară poate fi recuperată. În al doilea rând, şi poate cel mai important, cine va câştiga şefia CJ Cluj va avea asigurată, în următorii patru ani, o mare vizibilitate. Cauza: investiţiile de anvergură care au venit, multinaţionalele Nokia şi Emerson s-au instalat deja, şi altele care urmează.

Tişe: Aroganţă inimaginabilă

Campania electorală care se anunţă va fi una pe viaţă şi pe moarte şi va impletită de numele marilor concerne care au venit la Cluj, Nokia şi Emerson. Pe de o parte PD-L iştii lui Emil Boc vor să pună mâna pe şefia judeţului în timp ce liberalii, nu vor să o piardă. Banii aruncaţi în joc sunt foarte mulţi şi niciuna dintre tabere nu vrea să piardă nimic. Lupta este arbitrată de la tuşă de PSD, care este creditat în sondaje cu 13 la sută.

Nemulţumit de faptul că pe mai multe drumuri judeţene din judeţ, liberalii au montat afişe care îl reprezintă pe Marius Nicoară şi un mesaj cu realizările din cei patru ani de mandat, Tişe l-a atacat dur pe contracandidatul său. “Aceste bannere ne sfidează pe noi ceilalţi contracandidaţi iar aroganţa este evidentă. Eu ca şi competitor la această funcţie mă simt sfidat şi constat această aroganţă inimaginabilă, Chiar dacă nu foloseşti cuvântul votat pe aceste bannere ele sunt de fapt împotriva legii privind alegerile”, a spus nemulţumit Tişe.

Fostul prefect de Cluj a contraatact şi pe principala realizare asumată de liberali, investiţia Nokia de la Jucu. “Nokia este un colos şi a nu a venit în Cluj pentru că x sau y au fost atât de drăguţi şi frumoşi încât i-au convins să vină. Nokia a venit datorită condiţiile socio economice oferite de judeţul Cluj”, a mai spus Tişe.

Nicoară: “Minciuni sfruntate spuse cu seninătate

Sub mandatul de preşedinte al liberalului Marius Nicoară, judeţul Cluj a explodat din punct de vedere economic. Investitori ca Nokia sau Emerson, au deschis fabrici la Jucu şi la Cluj Napoca. Lucrările la terminalele Aeroportului Internaţional din Cluj Napoca vor fi inaugurate în luna mai în timp ce lucrările pentru noua pistă de 3.500 de metri vor începe în vara acestui an.

Marius Nicoară s-a arătat foarte deranjat de declaraţiile lui Florin Stamatian, secretar general la PD-L Cluj, vizavi de construcţia noului spital regional de urgenţă. “Cetăţenii se uită la fapte şi nu la vorbe. A ieşit doctorul Stamatian şi a spus că este revendicat spaţiul pe care noi l-am alocat viitorului spital de urgenţă. Este o minciună sfruntată spusă cu senintătate în ochii cetăţeanului. Va fi o investiţie de 280 de milioane de euro. Eu stau în sondaje aşa de bine cum stă Emil Boc la Cluj. Contracandidaţii mei nu pot să urce, dar încearcă ca să mă coboare”, a replicat Nicoară.

Soporan – informator al Securităţii

Vasile Soporan, candidatul PSD, apare în lista candidaţilor “pătaţi” făcută de Coaliţia pentru o Guvernare Curată. În raportul Coaliţiei se precizează că Soporan, colaborator al fostei Securităţi, a fost recrutat in 1971, lucru recunoscut chiar de el, în timp ce era elev de liceu. A fost introdus în reţeaua maiorului de Securitate Ioan Butura şi a primit numele de cod "Vasea", activând ca informator între 1971-1979. In 2000 CNSAS a făcut public acest lucru, dar din lista publicata în Monitorul Oficial numele lui Soporan a fost şters, reprezentanţii CNSAS motivînd pentru presă că dosarul lui este “nesemnificativ”.

În perioada în care a deţinut funcţia de prefect, 2001-2004, presa a relatat că Soporan a primit în concesiune un teren de la primăria din Raşca. În 2006, Corpul de Control al Prefecturii a descoperit că această concesiune a fost făcuta ilegal, deoarece terenul a fost concesionat pe 49 de ani la un preţ subevaluat, fără licitaţie, iar actele încălcau anumite prevederi legale. Contractul a fost anulat în urma controlului.

 

MARIUS NICOARĂ

Vârsta: 50 de ani

Familie: căsătorit, doi copii Profesie şi studii: inginer; Facultatea de Mecanică Cluj

Carieră: preşedinte al CJ Cluj din anul 2004

Apartenenţă politică: PNL

Avere: cinci terenuri; un apartament; două case; un spaţiu comercial; trei maşini; o barcă de agrement; 132.000 de lei şi 11.000 de euro în cont; acţiuni de 25.000 de lei

Puncte tari: bun manager datorită experienţei în domeniul afacerilor

Puncte slabe: nu are depusă declaraţia obligatorie de interese

ALIN TIŞE

Vârsta: 34 de ani

Familie: căsătorit

Profesie şi studii: avocat; Facultatea de Drept, Universitatea „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca, master în administraţie publică (2007), master în drept Universitatea Dimitrie Cantemir (2005)

Carieră: fost prefect al judeţului Cluj în perioada 2005-2007

Apartenenţă politică: PDL

Avere: necunoscută

Puncte tari: putere de muncă; atent; discurs politic bun

Puncte slabe: apropierea excesivă de imaginea preşedintelui PDL, Emil Boc, al cărui fin este; răzbunător

VASILE SOPORAN

Vârsta: 54 de ani

Familie: căsătorit; un copil

Profesie şi studii: inginer; Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

Carieră: profesor universitar; fost prefect al judeţului Cluj între 2000-2004; deputat PSD - 2004

Apartenenţă politică: PSD

Avere: o casă; un teren; un autoturism; 148.000 de euro împrumutaţi unei persoane juridice în nume personal

Puncte tari: experienţa avută în funcţia de prefect

Puncte slabe: dosar de informator la Securitate; absent de pe scena politică

CITIŢI ŞI: Edilul Boc, pe primul loc

Ne puteți urmări și pe Google News