Suntem lideri în UE la golit rafturile

Suntem lideri în UE la golit rafturile

Deşi în România sunt cele mai mici salarii din Europa, avem cel mai alert ritm de consum.

România a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 16,2%, a comerţului cu amănuntul între ţările din Uniunea Europeană (UE), potrivit unui studiu al biroului european de statistică, Eurostat. Prin comparaţie, vânzările în lanţurile de supermarketuri au crescut cu doar 0,4% la nivelul UE.

Românii au totuşi cele mai mici venituri dintre locuitorii Uniunii. Specialiştii consideră însă că acest comportament nu este paradoxal, după decenii de privaţiuni. Tendinţa de a consuma într-un ritm accelerat va mai dura ceva timp, spun aceştia.

Cercetarea Eurostat a fost realizată pentru luna martie a acestui an, iar diferenţa este dată prin comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut. România este urmată la mare distanţă în clasament de Slovacia, la o diferenţă de aproape şase procente, de Lituania şi de Bulgaria.

Dacă ar fi fost realizată pe luna aprilie, probabil că cercetarea ar fi indicat o diferenţă mai mare. În apropierea Paştelui, vânzările lanţurilor de retail au crescut chiar şi cu 50%. Astăzi este aşteptat să fie publicat raportul Institutului Naţional de Statistică, în care vor fi detaliate vânzările pe categorii de produse. Europenii cumpără mai multe cărţi

În UE, cele mai mari scăderi au fost înregistrate la vânzările de alimente şi băuturi (-1%) şi la îmbrăcăminte (-1,4%), ceea ce ar putea fi explicat prin faptul că se achiziţionează produse mai ieftine decât în trecut. Pe de altă parte, europenii cumpără mai multe cărţi. Vânzările de astfel de produse au crescut cu 4,2% în luna martie a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

NĂVALĂ ÎN SUPERMARKETURI Cum explică specialiştii

Daniel Dăianu, economist. „În SUA, consumul a scăzut, nu doar şi-a încetinit ritmul. Scumpirile în lanţ îi fac şi pe europeni să fie mai cumpătaţi. În loc să cumpere o pâine scumpă de exemplu, o preferă pe cea mai ieftină, iar produsele care până ieri erau uzuale devin astăzi de lux. La noi, în mod paradoxal, consumul creşte accelerat - ceea ce se vede chiar şi în dinamica creditului bancar, deşi avem cele mai mici salarii din Europa. Cred însă că tendinţa de creştere a puterii de cumpărare se va diminua în curând.“ Marius Pieleanu, sociolog. „Până acum, consumul în România era mult sub nivelul înregistrat în statele membre ale Uniunii Europene. Aşadar, nu cred că este vorba neapărat de un progres la noi şi de un regres la ei. Pur şi simplu, eram mult în urma europenilor. Pe de altă parte, este la fel de adevărat că ne permitem să consumăm mai mult. Mai ales în zonele urbane, disponibilitatea pentru cumpărături este mult mai mare.“

Eugen Hriscu, psihiatru. „După decenii de privaţiuni, românii îşi doresc să compenseze toate lipsurile de dinainte de ’89. Relativa bunăstare este un fenomen recent, pe care l-aş plasa în ultimii cinci ani, întrucât românii nu au dus-o foarte bine nici după ’90.

Ne puteți urmări și pe Google News