Vă răspunde ALEXIS-VIRGIL COCHINO, medic rezident pediatrie, Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“.
Monica, Bucureşti: De la ce vârstă pot să le dau copiilor carne de mici sau bere fără alcool? Carnea de porc şi tocăturile nu sunt recomandate la copii la nicio vârstă. În primul rând, carnea de porc ca atare are grăsime multă. Dacă mai pui şi faptul că în carnea de mici se adaugă slănină tocată, vă daţi seama ce procent mare de grăsime conţine. În al doilea rând, nu puteţi şti cu siguranţă ce conţine carnea tocată şi în ce condiţii a fost procesată. De asemenea, reprezintă un pericol pentru că se alterează repede şi nu ştiţi când a fost pregătită. Cât despre berea fără alcool, nici ea nu este recomandată copiilor. Chiar dacă nu are alcool, conţine acid, şi, în general, băuturile acidulate nu sunt indicate celor mici. Să nu fiţi tentată să le daţi nici măcar să guste băuturi pe bază de alcool, pentru că le afectează creierul. În funcţie de cât de bine este făcută, băutura respectivă poate conţine, pe lângă alcoolul etilic, şi alte tipuri de alcool, chiar mai nocive decât acesta.