Megastarul manelelor reprezintă oferta electorală a PSD. Deocamdată doar pentru judeţul Ilfov. Rivalul său, Guţă, a fost căutat de Partida Romilor.
Manelele reprezintă ultima invenţie a partidelor în materie de ofertă electorală. În căutare disperată de voturi, se apelează la cea mai bine vândută marfă printre români: maneliştii. O reţetă folosită de câţiva ani de televiziunile nerăbdătoare să-şi crească ratingul. Vara manelelor 2008 a fost deschisă de PSD. Social-democraţii l-au adoptat pe Adrian Copilul Minune şi l-au pus în capul listei pentru Consiliul Local Ştefăneşti, o localitate din judeţul Ilfov.
Prezentarea lui a avut loc sâmbătă în Voluntari, odată cu lansarea candidaţ ilor social-democraţi din judeţul Ilfov. „Cel mai mare primar al manelelor“ l-a introdus în scenă edilul din Voluntari, Florentin Pandele, şi „impresarul“ său politic. „Este un reper pentru Ştefăneşti şi are susţinerea comunităţii în care s-a născut“, a explicat de la tribuna înecată de fumul grătarelor Gabriel Oprea, pre- şedintele PSD Ilfov. Acesta spune că a aflat în urmă cu două zile de candidatul-minune.
„Cred că este membru PSD din moment ce organizaţia din Ştefăneşti l-a propus. Toată lumea are dreptul să candideze, şi noi nu putem să facem discriminări pe categorii sociale sau muzicale“, ne-a declarat Oprea. PSD Ilfov mai are la activ o achiziţie de senzaţie: fostul selecţioner al naţionalei, senatorul Anghel Iordă- nescu, care va candida la şefia CJ Ilfov.
Contribuţia lui Adrian Minune la lansarea candidaţilor PSD a fost un recital cu manele de top pentru cei 4.000 de cetăţeni veniţi din Voluntari şi din comunele învecinate. „Hai PSD, hai PSD! Hop hop. Să trăiască Pandele. Ce mare onoare“, a încălzit el atmosfera. Asta după ce Mircea Geoană, de pe aceeaşi scenă, aruncase în electorat cu milioanele celei de-a 13-a pensie promisă. Iliescu strâmbă din nas
La lansarea candidaţilor ar fi trebuit să participe şi Ion Iliescu, care însă nu a mai venit. Preşedintele de onoare al PSD, un critic al maneliştilor în politică, a evitat să taxeze înrolarea lui Adrian Minune. „Habar nu am. Nu am vorbit cu cei de la Ilfov. Nu ştiu ce efect va avea“, ne-a declarat Iliescu.
Când se discuta despre introducerea uninominalului, el înfiera acest sistem de vot pe motiv că va aduce în parlament „oameni cu bani, manelişti, fotbalişti şi cântăreţi“. Mai critic s-a arătat vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu. „Noi am fost cei care am criticat cel mai mult punerea pe liste a maneliştilor şi fotbaliştilor. Acum suntem primii care îi punem pe liste. Nu am nimic cu ei, dar arătăm că nu suntem consecvenţi cu ceea ce spunem“, a declarat Ilie Sârbu.
POLITICĂ PE PORTATIV
Bitman şi Dolănescu jr. „cântă“ pentru verzi
Şi alte partide mizează pe vedete pentru ieşirea din anonimat. Partidul Ecologist Român, o formaţiune politică de buzunar, îl va avea candidat la Primăria Sectorului 1 pe Dan Bittman, solistul trupei Holograf. La rândul său, Partidul Verzilor, rivalul ecologiştilor, mizează pe talentele folcloristului Ionuţ Dolănescu. La verzi s-au mai înrolat deja hip-hop-erii Sişu şi Puya de la „La Familia“. Tot ei i-au propus manelistei Carmen Şerban să candideze la Primăria Timişoarei. Tot la coarda sensibilă a românilor ţintesc şi liberalii. Pe lista consiliului local Cluj-Napoca va candida fiul cântăreţului decedat Teo Peter.
Citiţi şi: EDITORIALUL EVZ: Copilul Minune şi menajeria politicii