Ziua declaraţiilor de război

Ziua declaraţiilor de război

Moscova ameninţă cu o „replică militară“ dacă Ucraina şi Georgia vor fi primite în NATO. În acelaşi timp, preşedintele american, George W. Bush, pune Iranul în fruntea listei marilor inamici ai Statelor Unite.

Moscova este pregătită să dea „o replică militară corespunză toare“, dacă NATO acceptă în rândurile sale Ucraina şi Georgia, a declarat ieri şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Iuri Baluievski, informează AFP.

„Rusia va acţiona pentru a-şi apăra interesele la frontieră. Vor fi măsuri cu caracter militar, dar şi alte măsuri“, a avertizat generalul Baluievski, fără a da alte detalii. La summitul de la Bucureşti, din 2- 4 aprilie, liderii Alianţei au promis Ucrainei şi Georgiei că vor adera la NATO, însă nu le-au inclus, deocamdată, în Planul de acţiune pentru aderare (MAP).

La Moscova, decizia de săptămâna trecută a fost percepută ca o victorie a Rusiei, care face presiuni puternice pentru ca Ucraina şi Georgia să nu devină membre NATO. Mai mult, Federaţia Rusă a ameninţat că, dacă nu se va ţine cont de punctul său de vedere, va instala rachete în Belarus şi în enclava Kaliningrad.

„Vom trăi şi vom vedea“ Întrebată cum comentează afirmaţ iile generalului Iuri Baluievski, o purtătoare de cuvânt a NATO a declarat la Bruxelles, pentru agenţia Reuters, că orice ţară democratică din Europa poate solicita să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice.

„Nu este ceva nou şi nicio ţară terţă sau parte terţă nu are drept de veto“, a subliniat sursa citată. Potrivit acesteia, aderarea Ucrainei şi Georgiei la NATO este doar o problemă de timp. Iuri Baluievski a apreciat însă că este prematur să se vorbească despre intrarea celor două ţări în NATO prea curând. „Vom trăi şi vom vedea“, a conchis şeful Statului Major al armatei ruse. BUSH RIDICĂ TONUL Marile ameninţări ale secolului Preşedintele american George W. Bush a caracterizat joi Iranul şi al Qaida drept „două dintre cele mai mari ameninţări ale secolului pentru America“ şi a somat autorităţile de la Teheran să înceteze intervenţiile în Irak, relatează Reuters. Bush a folosit cuvinte dintre cele mai virulente la adresa Iranului, spunând în cadrul unui discurs susţinut joi, la Casa Albă, că Teheranul ar oferi susţinere militanţilor din sudul Irakului şi armament grupărilor rebele.

„Dacă Iranul ia deciziile potrivite, America va încuraja o relaţie paş- nică între Iran şi Irak. Dacă Iranul face alegerea greşită, America va proteja interesele şi trupele sale şi pe cele ale partenerilor săi irakieni“, a mai spus preşedintele american, lăsând să se înţeleagă că Washingtonul nu va ezita să recurgă la forţă dacă va considera necesar.

„Eşecul nostru în Irak ar fi un impuls pentru liderii radicali iranieni şi ar alimenta ambiţiile lor de a domina această regiune“, a subliniat liderul de la Casa Albă. Pe de altă parte, revista „Jane’s Intelligence Review“ a dat publicităţii o serie de fotografii ale unui complex secret, în care se bănuieşte că Iranul ar dezvolta rachete balistice capabile a atinge ţinte din Europa. Analiza fotografiilor luate cu satelitul Digital Globe QuickBird a relevat că în baza secretă Teheranul dezvoltă o rachetă balistică având o rază de acţiune de aproximativ 6.000 km. (Constantin Vlad)

Ne puteți urmări și pe Google News