FĂRĂ MILĂ: „Doctrina Băsescu“ şi Rusia

FĂRĂ MILĂ: „Doctrina Băsescu“ şi Rusia

Florian Bichir: "Institutul Social-Democrat „Ovidiu Şincai“ a dat publicităţii un raport de analiză pragmatic şi valoros - „Efectele Doctrinei Băsescu: izolarea internaţională a României“, din păcate, puţin comentat şi studiat."

Institutul Social-Democrat „Ovidiu Şincai“ a dat publicităţii un raport de analiză pragmatic şi valoros - „Efectele Doctrinei Băsescu: izolarea internaţională a României“, din păcate, puţin comentat şi studiat. Asta pentru că, după cum spunea şi Traian Băsescu, există puţine ziare care se preocupă de politica externă.

Trecând peste micile răutăţi politice, raportul rămâne un document demn de discutat: lui Băsescu i se reproşează ataşamentul pentru Axa Washington-Londra- Bucureşti, deşi proamericanismul a fost o constantă a politicii postdecembriste, inclusiv prin miniştrii Năstase, Severin şi Geoană. Poate, într-adevăr, politica europeană a avut de suferit prin slăbirea relaţiilor cu Italia, Germania, Austria, dar asta e o altă discuţie.

Studiind „doctrina Băsescu“, raportul scoate la iveală o declaraţie a acestuia mai puţin cunoscută: „Vă dau un exemplu: noi susţinem că Marea Neagră ar putea fi internaţionalizată la fel cum este Mediterana, lucru pe care Federaţia Rusă nu-l acceptă, şi va trebui să ţinem cont în continuare de implicarea noastră în securitatea la Marea Neagră. Probabil că va trebui să venim pe poziţia Turciei şi a Federaţiei Ruse şi să participăm la acţiuni, la dezvoltări pe securitate care să ţină Tratatul de la Montreux ca un element fundamental de acces şi acţiune în Marea Neagră.“ (TVR 1, 19 februarie, emisiunea „Între bine şi rău“).

Autorii raportului susţin că această nouă poziţie pare a propune o schimbare radicală a strategiei Axei Washington- Bucureşti, „în sensul abandonării ei şi al creării unei noi «axe»: Moscova-Bucureşti. Respectiva declaraţie, realizată în contextul analizei atitudinii marilor puteri faţă de problema Kosovo, nu a fost urmată, până în momentul de faţă, de acţiuni concrete“.

Într-adevăr România s-a trezit în privinţa Kosovo în aceeaşi barcă cu Rusia şi total în dezacord cu politica americană. În mod aparent inexplicabil, Ambasada Federaţiei Ruse de la Bucureşti a felicitat Parlamentul pentru poziţia în cazul Kosovo, iar Traian Băsescu a fost ignorat. „Să fi «mirosit» şi Moscova atitudinea duplicitară a lui Traian Băsescu şi în acest fel să o sancţioneze?“, se întreabă cei de la Institutul Social- Democrat care consideră că antirusismul lui Traian Băsescu este unul de faţadă, populist: „Problema este că preşedintele Băsescu are un dublu discurs. El include Rusia în schema soluţionării conflictelor îngheţate şi a politicilor de cooperare în Est ca factor crucial pentru reuşita acestor proiecte, în funcţie de locul în care vorbeşte. Dacă vorbeşte în SUA, Ucraina, Germania etc., spaţiul Mării Negre este unul în care actorii trebuie să coopereze cu scopul comun de a asigura securitatea, ca şi cum ar avea toţi aceleaşi interese, dar, mai ales, un adversar comun, Rusia“.

Dincolo de partizanatul acestui studiu, el pune o problemă majoră: care trebuie să fie politica noastră faţă de Rusia? Izolare totală şi relaţii reci, glaciale? Cooperare sau în genunchi?

Ne puteți urmări și pe Google News