Mame fără buletin

Mame fără buletin

Potrivit statisticilor, numărul tinerelor care ajung mame până la împlinirea vârstei de 14 ani s-a triplat faţă de acum doi ani.

Judeţul Vaslui a ajuns fruntaş într-un top ruşinos, cel al copilelor care devin mame încă de pe băncile şcolii, până la împlinirea vârstei de 14 ani. Statisticile arată că numărul fetiţelor-mame s-a triplat în ultimii doi ani, iar specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui sunt depăşiţi de fenomenul ce pare scăpat de sub control.

Viaţa sexuală, începută de timpuriu

În urmă cu trei zile, o fetiţă de 13 ani a adus pe lume un copil în urma unei relaţii de concubinaj pe care aceasta o are încă de la vârsta de 11 ani. Tânăra mamă se numeşte Florentina şi este elevă în clasa a VI-a în satul Băceşti. În acelaşi salon din spital se află o altă minoră, cu doar un an mai mare, din Rediu, care, de asemenea, aşteaptă să nască. Fata este elevă în clasa a VIII-a la o şcoală din municipiul Vaslui. Lista cu astfel de cazuri petrecute în judeţ ajunge până în jurul cifrei de 40 pentru ultimii doi ani, triplu faţă de situaţiile cunoscute până în 2006.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui a găsit oportună realizarea unui sondaj. „Dacă şi când v-aţi început viaţa sexuală?“, a fost curios să afle ISJul de la liceeni şi elevi de gimnaziu. Potrivit sondajului făcut de reprezentanţ ii inspectoratului în mai multe instituţii de învăţământ ale judeţului, cifrele au scos la iveală o realitate dramatică. 60% dintre liceenii vasluieni au declarat că au o viaţă sexuală activă, iar 5% dintre elevii de la clasele V-VIII au recunoscut că şi-au început deja viaţa sexuală.

Dascălii şi-au exprimat însă temerea că la gimnaziu cifrele ar fi chiar mai mari, însă elevilor le este ruşine să recunoască adevărul. „Este vorba despre lipsa de educaţie şi a implicării familiei. Specialiştii spun că în primii cinci ani de viaţă se conturează 80% din comportamentul unui copil. Or, la noi, familia aruncă copilul în faţa televizorului, în faţa calculatorului. Lasă educaţia propriilor copii în grija altora. Şcoala nu poate suplini absenţa familiei“, a declarat Melu Iacob, purtător de cuvânt al ISJ Vaslui.

Şi cei de la protecţia copilului dau vina tot pe familie. „Noi, ca instituţie, ne dorim ca relaţia dintre copil şi familie să fie mult mai strânsă, părinţii să fie adevăraţi prieteni ai copiilor lor. Numai după ce familia nu mai poate interveni cu nimic în educaţia lor, trebuie să intervină comunitatea şi instituţiile statului“, a declarat Ionel Armeanu, director general al DGASPC Vaslui.

PĂREREA PSIHOLOGULUI

„Să fie incriminaţi şi băieţii-taţi!“

Psihologii avertizează că accentul nu trebuie pus doar pe „fetiţele-mame“, ci şi pe băieţii-taţi! „De când este lumea, au fost părinţi neglijenţi, dar întrebarea este cum de abia acum există naşteri la 12, 13 ani? Şi ne răspundem prin aceea că morala societăţii în sine a ajuns într-un impas scandalos. Şi mai scandalos decât asta este faptul că toţi ne grăbim să punem accentul, în dezbateri publice, pe fetiţele-mame, dar în egală măsură ar trebui să fie incriminaţi, cercetaţi şi puşi la colţ şi băieţii-taţi! Dacă legea ar fi mai dură cu iniţiatorii acestor violuri, atunci cifrele ar scădea“, consideră psihologul Diana Adam.

Ne puteți urmări și pe Google News