Volumul creditelor ipotecare contractate pentru a achiziţiona locuinţe în economiile avansate precum Marea Britanie sau Spania este impresionant, arată un raport întocmit de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
În ţările aflate încă în perioada de tranziţie, volumele sunt reduse, dar rata de creştere este rapidă. Ponderea medie în PIB a creditelor ipotecare acordate în 14 ţări în curs de dezvoltare se situa la 7,5% în 2005. Şi România a fost luată în calcul în această grupă de ţări, alături de Rusia, Serbia, Bulgaria, Ungaria şi alte state.
În cele 15 state vechi membre ale Uniunii Europene, ponderea medie a ipotecarelor era de 50% din PIB. Din perspectiva acestui indicator, în 2005, România era foarte departe şi de media înregistrată în grupa ţărilor din UE, dar care erau în curs de dezvoltare. Mai precis, România se afla chiar sub media înregistrată în ţări în curs de tranziţie care nu erau încă membre ale UE. Lipsurile sistemului autohton Sistemul ipotecar din România are încă anumite lipsuri, precum imposibilitatea consultării on-line a cărţilor funciare şi existenţa unor imobile neînregistrate în sistemul de publicitate imobiliară, fiind totuşi considerat eficient din punct de vedere al procedurilor şi costurilor, potrivit raportului BERD. Acesta arată şi unele neclarităţi ale cadrului legislativ din România, precum necesitatea reînnoirii înscrierii ipotecii în cartea funciară, cerinţele referitoare la descrierea obligaţiilor garantate şi implicarea obligatorie a instanţelor în procedura de executare silită.