Critici de cinema, jurnalişti şi sute de fani s-au înghesuit la cozi, miercuri seară, pentru un loc la cea mai aşteptată premieră din cadrul Festivalului de Film de la Berlin, „Filth and Wisdom“, un film regizat, produs şi parţial scris de Madonna.
Cei mai mulţi anticipau cu satisfacţie un „eşec spectaculos“, însă Madonna a înşelat parţial aşteptările tuturor, relatează presa internaţională. „Filmul ei nu este - din păcate, pentru unii - o penibilitate de la un capăt la altul; sunt câteva scene de umor chiar bune. Şi nu este un efort de debut cu totul nepromiţător. Dar regizoarea ar face bine să nu se lase de ce ştie ea mai bine“, comentează „The Telegraph“. Titlul din „Times“ e mai mult decât sugestiv: „Şocul Madonna: filmul ei nu e prost“.
Autobiografie, între sex şi artă
Anunţat iniţial ca un mediumetraj de 30 de minute, filmul are în jur de 80 de minute şi este inspirat din viaţa divei în vârstă de 50 de ani. Trei tineri duc un trai boem în acelaşi apartament din Londra şi visează la cariere de artişti. Între timp, fac slujbe de compromis: satisfac afacerişti masochişti sau dansează în baruri.
Cel mai interesant personaj, AK - interpretat de ucraineanul Eugene Hutz, liderul trupei gipsy punk Gogol Bordello - e şi naratorul comediei. Madonna nu apare pe ecran, însă „a stat în spatele camerei de la prima până la ultima secvenţă“. În prima sa tentativă în regie mai joacă actorii Richard E. Grant, Stephen Graham, Holly Weston şi Vicky Mclure.
„Una dintre teme este lupta pentru supravieţuire şi dacă privesc în urmă, la începuturile carierei mele, îmi amintesc momentele acestea ca şi când ar fi fost ieri“, a spus Madonna, citată de AFP.
Vrea să-l ajungă pe Fellini
„The Times“ apreciază că filmul vedetei e salvat de exuberanţ a generală şi de muzica celor de la Gogol Bordello, iar ambiţiile artistice ale Madonnei le depăşesc pe cele ale soţului ei, regizorul Guy Ritchie. Unele scene sunt de un umor involuntar atât de savuros „cum n-a mai gustat Berlinul de mulţi ani“, notează aceeaşi publicaţie. Diva s-a declarat, într-o notă din mapa de presă, inspirată de filmele lui Jean Luc Goddard, Luchino Visconti, Pier Paolo Passolini şi Federico Fellini, al căror geniu „speră să-l egaleze într-o zi“.
Madonna a anunţat că urmă- torul documentar, „I Am Because We Are“, despre copiii săraci din Malawi, ar putea avea premiera la Festivalul de la Cannes, în mai.
AŞTEPTARE
Cine va „împuşca“ Ursul de Aur?
Festivalul de Film de la Berlin, început spectaculos pe 7 februarie cu documentarul lui Martin Scorsese despre Rolling Stones, „Shine a Light“, se va încheia duminică seara, 17 februarie, cu proiecţia ultimului film regizat de Michel Gondry, „Be Kind Rewind“. Dintre cele 21 de lungmetraje intrate în competiţie, cel mai des pomenit de critici drept câştigător al trofeului Ursul de Aur este „There Will Be Blood“ al lui Paul Thomas Anderson. La scurtmetraje, Ursul de Aur i-a revenit regizorului român Bogdan Mustaţă, pentru filmul „O zi bună de plajă“.