Euro s-a apreciat si ieri, atingand un nou nivel maxim pentru ultimii trei ani: 3,7619 lei, potrivit cursului comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Leul s-a depreciat cu circa 20% fata de nivelul de asta-vara. Moneda nationala pierde teren in fata celei europene pe fondul deteriorarii indicatorilor macroeconomici si din cauza scaderilor de pe pietele financiare internationale.
Euro a fost cotat ieri la 3,7619 lei, potrivit cursului comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Moneda europeana a atins astfel un nou nivel maxim pentru ultimii trei ani: o cotatie mai ridicata a fost inregistrata in ianuarie 2005. Fata de nivelul de asta-vara, cand euro a fost cotat si la 3,1112 lei, moneda nationala s-a depreciat cu circa 20%. Pana la finele anului trecut, leul pierduse aproximativ 16%.
Moneda nationala pierde teren in fata celei europene pe fondul deteriorarii indicatorilor macroeconomici si din cauza scaderilor de pe pietele financiare internationale. Pe piata interbancara, cea pe care fac tranzactii bancile, euro era cotat ieri-seara la 3,7705-3,7725 lei. Leul a fost singura valuta din regiune care nu si-a revenit dupa pierderile inregistrate de monedele tarilor emergente in ultimele zile.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, ieri, la Praga, ca economia romaneasca poate fi afectata de diferite crize externe, precum cea inregistrata in SUA, dar nu si de situatia politica interna, care nu a reprezentat pana in prezent un factor de descurajare a investitorilor straini.
Cine pierde
Toti romanii care au de facut plati in valuta sau servicii la care tarifele sunt raportate la euro sunt afectati de slabiciunea leului. De exemplu, toti utilizatorii de servicii de telefonie resimt deprecierea leului prin faptul ca dau mai multi bani decat asta-vara pe un apel de un minut.
Cei care au de platit rate sau chirii in euro sunt, de asemenea, afectati. La nivelul firmelor, importatorii pierd din deprecierea monedei nationale. Intarirea puternica a monedei europene ii obliga pe importatori sa creasca pretul produselor si sa-si stabileasca marje mai mari ale cursului in planurile de afaceri pentru lunile urmatoare, in jurul valorii de 4 lei pentru un euro.
„Suntem prinsi intre ciocan si nicovala”, spune Catalin Tapi, directorul general al Cyrom Romania, importatorul sucurilor Pfanner si al uleiurilor de masline Monini. „Problema nu este atat intarirea euro, cat perioada extrem de scurta in care s-a produs aceasta schimbare. Mai mult, reprezentantii lanturilor transnationale de retail compara preturile de la noi cu cele din Bulgaria, unde cursul este fix, si pun presiune pe corelarea preturilor cu cele de la sud de Dunare”, spune importatorul.
Cine castiga
Exportatorii sunt primii care se bucura de un curs peste nivelul de 3,7 lei pentru un euro. Cand moneda nationala s-a apreciat, acestia au facut mult scandal si au cerut chiar interventia BNR pe piata valutara cu scopul de a sugruma leul. La acestia se adauga si persoanele care isi incaseaza veniturile in moneda europeana sau in lei, dar in functie de cotatia leu/euro. Nu in ultimul rand, se bucura cei care primesc bani de la rude care lucreaza peste granite: pe suta de euro trimisa de cei de afara vor incasa mai multi lei la casa de schimb valutar.
REACTIE
Mugur Isarescu crede in leu si in puterea lui de redresare, in ciuda „slabiciunii” economiei nationale
Cred ca leul are forta de redresare si, de la un anumit moment, el va reveni. E evident ca leul a fost afectat, nu i-a priit, a avut de suferit de pe urma agitatiilor de pe pietele internationale, dar si de pe piata interna”, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR este de acord ca au loc iesiri de capitaluri volatile, reflectate mai ales de ceea ce se intampla pe piata de capital de la Bucuresti, dar a aratat ca aceste evolutii au loc pe fondul unei „slabiciuni” a economiei romanesti, respectiv cheltuirea masiva a banilor la finele anului.
„Este un obicei pacatos ca in ultimele doua luni sa se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul finantelor a aratat ca la nivelul autoritatilor locale s-a cheltuit peste 1a din PIB. Cheltuieli de asemenea valoare in numai zece zile au impact pe piata valutara”, a explicat Isarescu.
El a afirmat ca, fara aceste sume introduse in piata la finele anului, leul nu s-ar fi depreciat atat de puternic. Isarescu a explicat insa ca si mediul privat a avut un aport semnificativ la deprecierea monedei prin cresterea consumului de la finele anului.
Devalorizarea leului il poate saraci pe un roman cu zeci sau sute de euro, asa cum se vede si in exemplul alaturat, care se bazeaza pe un caz real.