Premierul britanic, Gordon Brown, s-a declarat in favoarea renuntarii la consimtamantul explicit, necesar in prezent pentru prelevarea de organe pentru transplanturi, relateaza „Sunday Telegraph”.
Seful guvernului a declarat ca o astfel de facilitate va salva mii de vieti si spera ca un asemenea sistem va fi initiat in cursul acestui an. Grupurile de pacienti au precizat insa ca „se opun in totalitate” planului lui Brown, afirmand ca acest lucru va anula drepturile pacientilor asupra propriilor lor trupuri.
Peste 8.000 de pacienti din Marea Britanie sunt pe lista de asteptare pentru donarea de organe si peste 1.000 mor anual fara sa primeasca organul care le-ar putea salva viata.
Propunerile lui Brown presupun ca acordul pentru donarea de organe dupa moartea pacientului este implicit, cu exceptia cazurilor in care indivizii respectivi si-au exprimat refuzul in acest sens sau daca familiile lor obiecteaza. De fapt, Brown a declarat ca sprijina o initiativa chiar mai dura, care ar presupune donarea de organe prin „consimtamant presupus”.
Abordarea urmeaza modelul Spaniei, tara cu cea mai mare proportie de donatori de organe din lume. „Un sistem de acest fel pare sa poata anula diferenta dintre potentialele beneficii ale transplanturilor din Marea Britanie si limitele impuse de actualul sistem”, spune Brown, in „Sunday Telegraph”.
Guvernul de la Londra a anuntat deja ca, incepand cu saptamana viitoare, va lansa o reforma a sistemului sanitar prin care va solicita doctorilor si asistentelor sa faca mai multe eforturi pentru identificarea potentialilor donatori. Potrivit „Sunday Telegraph”, spitalele vor fi chiar notate in functie de numarul de pacienti pe care reusesc sa-i convinga in privinta donarii de organe.