Decizia luata ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de a mari dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8%, va avea ca efect cresterea dobanzilor la depozite si la credite.
Si depozitele vor fi mai bine remunerate, dar surplusul de bani obtinut din economii va fi erodat de inflatie.
Unele banci au marit deja dobanzile anticipand miscarea BNR. De exemplu, Alpha Bank a anuntat recent marirea dobanzilor la depozitele pe un an la 7,75%, in timp ce Bancpost a lansat cu ceva timp in urma depozitul cu dobanda de 8% pe an.
„Cresterea dobanzii era anticipata de piata. Diferite banci au crescut dobanzile pe active (la credite - n.r.) si pe pasive (la depozite - n.r.)”, ne-a declarat presedintele Bancpost, Mihai Bogza, adaugand ca urmeaza sa vedem si alte ajustari la nivelul dobanzilor.
Dupa anuntul BNR, leul s-a apreciat, dar, la finalul sedintei interbancare, s-a depreciat, revenind la cotatia de 3,5980 unitati pentru un euro.
Imprumuturi mai scumpe
Dobanzile la credite urmeaza sa creasca. La imprumuturile in lei deja contractate costurile suportate de clienti se vor mari daca dobanda perceputa este variabila odata cu cresterea dobanzilor practicate pe piata interbancara. Si la creditele noi in lei ar putea creste costurile pe care le vor suporta cei care se vor indatora in moneda nationala.
„Faptul ca ar putea creste costul resurselor pentru banci ar trebui sa aiba o consecinta si asupra costului creditelor”, raspunde Bogza la intrebarea daca bancile vor mari si dobanzile la creditele noi in conditiile in care optiunea pentru un imprumut este facuta mai mult in functie de costul aferent acestuia.
Si presedintele executiv al UniCredit Tiriac, Razvan Radu, considera ca noua masura ar putea scumpi creditele noi in lei. „La prima vedere, daca vor fi efecte, acestea vor fi in principal la creditele noi”, ne-a declarat Radu, precizand ca UniCredit Tiriac nu a facut inca simulari pornind de la noua dobanda de referinta.
Dobanda medie practicata de banci la creditele vechi in lei era in octombrie 2007 de 14,33%, in timp ce la creditele noi era de 12,37%, potrivit BNR. Asa cum se stie, bancile prefera sa reduca dobanzile la creditele noi pentru ca acestea sa fie competitive pe piata, in timp ce la imprumuturile deja acordate maresc dobanzile.
Inca o majorare in februarie?
Multi analisti se asteapta ca BNR sa mai mareasca si in februarie dobanda. Acestia anticipeaza o crestere tot cu 0,5 puncte procentuale, pana la 8,5%.
„In februarie ne asteptam ca dobanda sa creasca cu 0,5 puncte, pentru ca inflatia va fi aproape de 8% in lunile urmatoare. Urmeaza o misiune grea, daca nu imposibila, de atingere a tintei de inflatie. Presiunile inflationiste sunt mari, generate de preturile la alimente si cele administrate. Speram ca 2008 sa fie un an agricol bun, in caz contrar existand pericolul ca inflatia sa revina la doua cifre”, a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, citat de Mediafax.
Inflatia inregistrata in primele 11 luni din 2007 a fost de 5,89%, in afara intervalului de 4%-5% tintit de BNR. Dobanda BNR a mai fost de 8% in perioada 12 februarie-26 martie 2007.