Alegerile primare care se vor desfasura maine in New Hampshire (nord-estul SUA), la cinci zile dupa conferinta („caucus”) din Iowa, vor constitui un prim test electoral veritabil pentru candidatii la investitura partidelor democrat si republican pentru prezidentialele americane din noiembrie, estimeaza AFP.
Daca tanarul senator democrat Barack Obama (Illinois) va confirma victoria din Iowa, el va putea aborda o pozitie de forta fata de contracandidatii sai. Fosta prima-doamna a SUA Hillary Clinton spera, de asemenea, sa-si regaseasca statutul de favorita, afectat ca urmare a infrangerii din Iowa.
In tabara republicana, fostul guvernator de Massachusetts, omul de afaceri Mitt Romney, este hotarat sa joace tare in New Hampshire, unde sondajele de opinie il pozitioneaza cu sase procente in urma favoritului John McCain (33%). Milionarul mormon a cheltuit zeci de milioane de dolari in campania din Iowa, insa a fost devansat de fostul guvernator de Arkansas, Mike Huckabee. Romney a castigat sambata caucus-ul din Wyoming, insa aceasta victorie nu este de natura sa influenteze major campania sa politica.
In trecut, numerosi candidati prezidentiali americani au renuntat la competitie dupa ce au fost infranti in New Hampshire, unde sunt organizate alegeri primare „semideschise”. In aceste scrutine de partid pot participa si electori neinregimentati politic, iar cei care fac parte dintr-o tabara nu pot vota in „primarele” celeilalte.
Clinton si Obama, umar la umar
Cele mai recente sondaje arata ca Hillary Clinton a pierdut avansul pe care-l avea in randul electorilor din New Hampshire, motiv pentru care ea a trecut sambata la atacuri deschise impotriva principalului sau rival, Barack Obama, fata de care se afla acum „la egalitate”, ambii intrunind 33% din intentiile de vot.
Dupa ce a declarat ca Obama „poate avea o dezbatere buna cu el insusi”, Clinton s-a luat si de senatorul John Edwards, cel de-al doilea contracandidat democrat care a invins-o pe Hillary in Iowa, despre care a spus ca ar fi impotriva oricarei schimbari.