Jocurile de noroc sunt inofensive pentru persoanele care le folosesc ca pe o sursa de relaxare. Nu insa si pentru cei care viseaza sa dea marea lovitura, castigand la cazino.
Dan are 28 de ani, este din Bucuresti si vine la cazino de doua-trei ori pe saptamana. E casatorit, insa sotia sa nu stie de aceste escapade. Afacerile in domeniul imobiliar pe care le are ii permit sa directioneze o parte din bani catre aceasta pasiune. 10.000 lei este cea mai mare suma pe care a castigat-o de un an, adica de cand joaca. La o suma similara se ridica si cea mai mare pierdere a lui Dan.
Dupa ce a pierdut banii, s-a gandit sa uite de masinile electronice si nu a calcat doua saptamani pragul unui cazino. Insa placerea acestei distractii l-a adus inapoi. „Aici uit de toate problemele. De obicei stau trei-patru ore. Stau mai mult cand ma enervez, adica atunci cand bag bani multi si nu castig”, spune el. Daca pune in balanta cat castiga si cat pierde, rezulta ca scoate din buzunar intre 1.500-2.000 de euro pe luna pentru jocul la cazino.
Tot mai multe femei in cazinouri
Se distreaza, se relaxeaza, uita de probleme, pierde timpul, vrea sa joace, vrea sa castige sau sa piarda, dar intotdeauna sa riste. Acesta este jucatorul la cazino fie ca alege aparatele electronice, fie cazinourile live, unde un crupier da bila la ruleta si un dealer imparte cartile de joc.
Pasionatii de jocuri de noroc au nevoie de adrenalina, spun angajatii cazinourilor, cei care ii urmaresc in fiecare zi. Iar adrenalina o gasesc in bani, atunci cand pierd si castiga. Dintre popoarele lumii, cei mai inflacarati jucatori de cazino si aparate sunt arabii, indienii, turcii, grecii si italienii, considera Sorin Georgescu, directorul general al cazinourilor „Maxbet” din Romania.
Barbat, cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani, cu venituri medii sau mari si care are propria sa afacere. Acesta este portretul jucatorului de cazino din Romania, potrivit directorului „Maxbet”. Insa din ce in ce mai multe femei vin sa-si petreaca timpul in fata aparatelor de joc. Spre deosebire de barbati, „femeile o fac de distractie. Ele vin in cazino insotite de cateva prietene”, spune Sorin Georgescu. Joc pentru distractie
Persoanele care-si petrec timpul in aceste localuri pot fi impartite in doua categorii. Pe de o parte sunt jucatorii care gasesc in salile cu masini electronice o sursa de distractie, de petrecere a timpului liber, la fel cum te-ai duce la cinema sau la bowling. Pe de alta parte, sunt cei care vaneaza sentimentul de risc, adrenalina.
Acestia din urma pierd multi bani, dar au si cele mai mari sanse sa castige, deoarece mizeaza pe sume foarte mari. Din aceasta categorie provin victimele jocurilor de noroc: persoanele care ajung sa petreaca foarte mult timp in cazino, neglijandu-si familia si prietenii si cheltuindu-si toti banii cu aparatele de joc.
Hassan, un om de afaceri libanez stabilit in Romania, care joaca de 20 de ani, ii sfatuieste pe cei ce intra pe usa cazinourilor: „Cine merge sa joace trebuie sa stie ca suma cu care vine este pierduta. Trebuie sa fie bani de care se pot lipsi, in niciun caz banii de mancare, familie sau scoala. Cazinoul e pentru distractie”.
SUPERSTITII Norocul cifrei 13
> Se considera ca aduce noroc sa joci cu carti imprumutate;
> La fel, aduce noroc sa stai la masa de joc pe o batista;
> Deseori, in jocurile de noroc, cifra 13 este foarte importanta si considerata de unii deosebit de norocoasa;
> Anumiti barbati refuza sa joace atunci cand o femeie este in preajma;
> Alti jucatori nu permit angajatilor cazinoului sa schimbe scrumiera;
> Sunt persoane care joaca de fiecare data pe acelasi aparat electronic, deoarece sunt convinsi ca doar acesta le poate aduce castigul;
> Unii isi pun mainile la ochi in timp ce se invarte ruleta;
> Se considera ca aduce noroc daca pariezi cu cateva secunde inainte de inchiderea pariului;
> Exista persoane care cred ca vor castiga daca tin pachetul de tigari perpendicular pe masa. Ei se ridica si pleaca atunci cand pachetul este dat jos.
DEPENDENTA
Sclavii mirajului castigului
Intre 10% si 20% dintre persoanele care joaca au probleme de natura patologica, spune Eugen Hriscu, psihiatru specialist in dependente. Jucatorii ajung dependenti din cauza anumitor factori, sustine specialistul. Unul este „terenul genetic: anumite persoane sunt mai vulnerabile la a dezvolta dependente”. Altul tine de presiunea celor din jur asupra persoanei in cauza, iar al treilea factor este jocul atractiv care le capteaza atentia pe termen lung.
„Persoana joaca tot mai mult pe sume tot mai mari. Incep problemele sociale, deoarece se limiteaza timpul pe care il acorda altor ocupatii”, spune Eugen Hriscu. Oamenii dependenti de jocurile de noroc au nevoie de senzatia de euforie. Altfel spus, castigul este mobilul.
PIATA IN CRESTERE
Maxbet - o afacere care si-a triplat profitul
O piata in dezvoltare din sud-estul Europei, a doua dupa Ucraina dupa potentialul estimat de manageri, cu oameni care au locuitori ce au venituri din ce in ce mai mari, Romania este o gazda primitoare pentru afacerile jocurilor de noroc.
„Maxbet” este unul dintre cei mai mari operatori de masini electronice de joc din Romania si vrea sa devina, in urmatorii ani, unul din primii trei operatori din Europa.
Astazi, salile la intrarea carora lumineaza firma „Maxbet” atrag pasionatii de jocuri de noroc din Bucuresti, Ramnicu-Valcea, Buzau, Focsani, Galati, Constanta, Brasov, Craiova, Pitesti si Targu-Mures. Cand jucatorul intra intr-o sala Maxbet, gaseste cel putin 30 de aparate de joc, o ruleta electronica si apa, suc, cafea si bere din partea casei.
1.900 de posturi de pariat In toata tara, compania are aproximativ 1.900 de posturi de pariat si 370 de angajati care au media de varsta 25 de ani, potrivit lui Sorin Georgescu, directorul general al Maxbet Romania. In varsta de 26 de ani, absolvent de Management la Academia de Studii Economice si in ultimul an la Drept, Sorin Georgescu este de trei ani in companie. Din cauza celor peste 100 de e-mailuri pe care le primeste in fiecare zi, directorul general al Maxbet a stricat in sase luni cinci aparate blackberry.
In primele noua luni ale anului trecut, rezultatul salilor (bani pierduti de jucatori minus bani castigati) a fost de peste 28 de milioane de lei, de aproape trei ori mai mult decat in perioada similara din 2006. Aceasta crestere spectaculoasa se datoreaza atat dublarii numarului de sali, cat si al clientilor.
„In primele noua luni ale lui 2006 am avut 170.000 de jucatori in 13 sali, iar in primele noua luni ale lui 2007 am avut 292.000 de jucatori in 27 de sali”, adauga Sorin Georgescu.
RETEA Bogati in jocuri de noroc
Aproximativ 36.000 de masini electronice de joc sunt licentiate si functioneaza in prezent in Romania. Dintre acestea, in jur de 400 sunt rulete, potrivit lui Cristian Pascu, vicepresedintele Asociatiei Organizatorilor si Producatorilor de Jocuri de Noroc din Romania (AOPJNR).
Aceste masini de joc sunt impartite intre cele aproximativ 8.000 de sali din intreaga tara: de la Capitala si cele mai mari orase la comune. Mai spectaculoase si mai „stilate” sunt cazinourile live, in numar de 20 in Romania. Conform reprezentantului industriei de profil, zece cazinouri live sunt in Bucuresti, restul in orasele din tara.
Un alt loc unde iubitorii de risc isi pot incerca norocul este la bingo. In prezent, in Romania functioneaza doar 15 sali de bingo, dintre care una se afla in Bucuresti. De la 150 de sali cate erau inainte de anul 2000, numarul lor a scazut pe masura ce jocul bingo televizat a castigat teren si a saturat piata. Astfel, nici in prezent, cand bingo nu se mai joaca pe posturile TV, romanii nu mai sunt interesati.
Norocul mai poate fi incercat la cele aproximativ 30 de case de pariuri sportive. Acestea atrag zilnic sute de mii de romani dornici sa castige bani ghicind rezultatele competitiilor sportive.
IMPOZITE
Marea provocare a noului an Noul an pune industria jocurilor de noroc din Romania in fata unei provocari. Modificarile Codului Fiscal intrat in vigoare in prima zi a lui 2008 prevad ca toate castigurile jucatorilor la cazinouri si masini electronice sa fie impozitate. Astfel, castigurile de peste 600 de lei sunt impozitate cu 20% daca nu depasesc 10.000 de lei si cu 25% in cazul in care trec de acest plafon.
Reprezentantii industriei jocurilor de noroc si-au exprimat dezacordul fata de aceste modificari. Principalul repros al acestora este faptul ca legea nu explica modul in care se calculeaza castigul jucatorilor care nu pot fi „controlati la buzunare” si urmariti pas cu pas in interiorul unui cazino.
Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania, sustine ca aceasta prevedere, nascuta din dorinta de a aduce mai multi bani la buget, va alunga clientii si va duce la falimentul operatorilor. In plus, operatorii trebuie sa elibereze un document care sa demonstreze veridicitatea sumei care urmeaza sa fie impozitata, ceea ce deschide posibilitati pentru cei care vor sa „spele” bani.
Solutia propusa de patronii din domeniu este una practicata in multe state europene: clientul sa plateasca o taxa de intrare in cazino de aproximativ 10 euro.
AFACERE
Peste 30 de sali de joc
Afacerea cu aparate de joc electronice SC „MAX BET” SRL a fost infiintata in 2002, iar in 2005 a fost preluata de o companie din Cipru care are proprietari israelieni. Administratorul companiei este georgianul Avi Barel.
Prima sala din Romania a fost deschisa in 2003, pe Calea Mosilor din Bucuresti. Aceasta a ramas una dintre cele mai profitabile. Daca la sfarsitul lui 2006 in tara noastra functionau 15 sali Maxbet, anul trecut a fost incheiat cu nu mai putin de 33 de sali, dintre care 19 in Capitala. In afara de Romania, cazinourile Maxbet exista si in Ucraina, Rusia, Belarus, Georgia si Serbia.
IN SOCIETATE
Risc si aventura
Pasiunea pentru jocurile de noroc s-a nascut odata cu aparitia umanitatii. Aceasta deoarece oamenii au fost tentati intotdeauna de modalitatile de „a obtine foarte usor avantaje financiare”, spune sociologul Marius Pieleanu.
Aceasta caracteristica a societatii se manifesta la nivel individual prin impatimitii jocurilor de noroc. Patimasii acestor jocuri, in special de ruleta sau de black jack, au un spirit de aventura mai pronuntat decat media oamenilor din societate, constata specialistul. Ei isi exprima sentimentul de aventura prin dorinta de a risca. Astfel, riscul si dorinta de aventura sunt componentele fundamentale ale jucatorului patimas, spune Marius Pieleanu. La acestea se adauga dorinta de imbogatire rapida.
OPINII
> Eugen Hriscu, psihiatru, specialist in dependente: „Este etic si normal ca o parte din banii adunati din taxa de viciu sa sustina tratamentul persoanelor dependente de droguri, nicotina, alcool si jocuri de noroc.”
> Marius Pieleanu, sociolog:„Dorinta de imbogatire usoara e o caracteristica a tuturor oamenilor. Foarte putini reusesc sa obtina castigul usor. Majoritatea pierd.”
> Sorin Georgescu, directorul general Maxbet Romania: „Statul nu face altceva in acest caz decat sa retraga marii operatori de pe piata si sa piarda resursele bugetare provenite din taxa de timbru social de 10%, care se duce la Ministerul Muncii si taxa de 2% pentru monumente. Plus impozitul pe profit de 16%.”
> Liviu Voinea, analist economic: „Afacerile jocurilor nu au de ce sa mearga prost, deoarece Romania e o piata in crestere. Evaziunea este mare in acest sector si de aceea sunt de acord cu intarirea fiscalizarii in domeniu.”