Bucurestiul a devenit un oras al copilariei odata cu instalarea nametilor. Problemele au ramas sub zapada...
Pentru multi bucuresteni, drumurile blocate au fost mizilicuri pe langa bucuria intalnirii cu zapada. Cei mai mici nu au trait-o cu adevarat pana in acest an, iar cei mai in varsta aproape o uitasera. Infofoliti bine, locuitorii orasului au lasat masinile sub zapada si au facut carari printre nameti pana la cel mai apropiat parc. Daca nu exista unul in apropiere, au „mers” si parcarile cladirilor de birouri, pline si ele de omat. Reporterii EVZ au surprins cateva dintre momentele iernii de poveste intr-o serie de instantanee inedite.
VREMEA
Gerul Bobotezei se instaleaza de astazi
Traditionalul ger al Bobotezei vine, anul acesta, cu o zi inainte de sarbatoarea propriu-zisa. Chiar daca, potrivit calendarului, maine ar fi cea mai rece zi din an, meteorologii se asteapta ca astazi sa fie cele mai scazute temperaturi: in estul Transilvaniei, nordul Moldovei, sudul Olteniei si al Munteniei, maximele vor fi intre -12 grade si -10 grade C.
Astazi este o zi geroasa si in Capitala: maximele vor fi de numai -6 grade C. Dupa frigul din timpul zilei urmeaza o noapte deosebit de rece, cu minime de pana la -15 grade C. De maine apar si vesti bune: temperaturile cresc usor, iar maximele ajung la 2 grade C. Se anunta precipitatii mixte cu lapovita si ninsoare in Banat, Crisana si vestul Transilvaniei.
Cantitatile nu vor fi semnificative, dar se va forma polei. „La inceputul saptamanii viitoare, precipitatiile se vor muta spre est, iar in lipsa lor, in zonele joase se va instala ceata, care ar putea sa persiste”, explica Mihai Timu, meteorolog de serviciu la ANM. Temperaturile maxime vor ajunge la 5 grade C, iar cele minime vor cobori pana la 0 grade C. In Capitala vor fi, luni, ninsori slabe, iar de marti se instaleaza ceata.
Pe urmele legendei
Maine, crestinii ortodocsi sarbatoresc Boboteaza, ziua in care Iisus Hristos a fost botezat de catre Ioan Botezatorul in apele Iordanului. Intrucat in aceasta zi Iisus S-a prezentat pentru prima data in lume, sarbatoarea se mai numeste si Epifanie, Teofanie, „Aratarea Domnului”.
Evenimentul Botezului este descris de catre toti evanghelistii. Iisus a venit din Galileea la raul Iordan si I-a cerut lui Ioan Botezatorul sa-l stropeasca si pe El cu apa sfanta. Ioan i-a zis: „Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine”, iar la raspunsul lui Iisus, ca „asa se cuvine”, a fost botezat in cele din urma de catre Ioan. Boboteaza este mentionata printre sarbatorile crestine, alaturi de Craciun si de Pasti, inca din secolul III. Sarbatoarea este urmata de praznicul in cinstea Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul.