Atrage-i atenţia asupra ta

Atrage-i atenţia asupra ta

Chiar dacă anii trec şi în relaţie se instalează rutina, din când în când poţi să surprinzi plăcut persoana iubită.

Sunt măritată de cinci ani, iar de vreo trei ani statutul de soţie nu mă mai bucură ca la început“, spune Anda. „Viaţa noastră este aceeaşi, fiecare merge la serviciu, ajungem acasă, eu gătesc, el îşi caută o preocupare, ne uităm la televizor şi ne gândim că a doua zi o luăm de la capăt. Nu mai mergem în vacanţe, nu mai ieşim cu prietenii, decât de Crăciun sau aniversări, şi parcă nu ne mai mulţumeşte prezenţa celuilalt“, descrie Anda despre viaţa ei de după căsătorie. Ce afectează relaţia. „Plictiseala nu se resimte la cuplurile tinere, care nu au o vechime mai mare de trei ani. Primii doi, trei ani sunt cei mai frumoşi, când cel de lângă tine este tot ce îţi doreşti. Apoi intervin factorii care distrug cuplul, cum ar fi serviciul, copilul sau familia extinsă, precum soacra, cumnata. Relaţia nu mai este o prioritate, problemele de la serviciu se resimt şi acasă, iar atenţia acordată partenerului este din ce în ce mai scăzută“, explică psihoterapeutul Cristiana Leviţchi, de la spitalul „Victor Gomoiu“, din Bucureşti.

Chiar dacă nu există reguli generale pe care să le poţi urma întru totul şi care să te asigure că în relaţia ta nu va interveni monotonia, poţi măcar să încerci să aduci ceva nou şi să-ţi surprinzi partenerul de câte ori ai ocazia.

„Pe cât de repede te îndrăgosteşti, pe atât de repede îţi şi poate trece, doar că te familiarizezi cu cel de lângă tine, ajungi să-l respecţi şi continui relaţia chiar dacă nu mai este aşa cum îţi doreşti. Trebuie să înţelegem că persoana iubită nu ne este doar un prieten cu care să ne umplem timpul liber“, afirmă psihoterapeutul Paula Hall, pentru BBC. Copilul schimbă regulile. După apariţia primului bebeluş, relaţia se schimbă radical, se stabilesc noi reguli, şi prioritatea devine viitorul copilului. Chiar dacă micuţul este o consolidare a iubirii pe care vi-o purtaţi, de multe ori va fi şi motiv de ceartă.

„În general, mamele supraprotejează copiii şi uită să fie partenerele ideale cu care şi-au obişnuit soţii. De câte ori nu am auzit de mame care dorm cu copiii în pat? În situaţii de criză, precum deprimarea postnatală, probleme legate de familia extinsă sau de copil, încep să apară şi necazurile în paradis. Partenerul «evadează» din problemele casnice, iar soţia se preocupă de orice altceva în afară de relaţie“, spune Leviţchi. Planul de atac. Cu puţine eforturi din partea amândurora, puteţi să aveţi o relaţie ca la început. „În primul rând, trebuie să găseşti timp doar pentru tine, să-ţi satisfaci anumite dorinţe, iar apoi trebuie să găsiţi timp pentru amândoi. Acest lucru înseamnă să te respecţi, şi nu este vorba de egoism“, recomandă psihoterapeutul Cristiana Leviţchi.

Măcar o dată pe săptămână lăsaţi copilul în grija altcuiva şi gândiţi-vă cum era relaţia înainte să vă căsătoriţi. Ieşiţi din casă, fie că mergeţi într-o vizită, în parc sau la un film.

Preocupă-te de aspectul fizic în continuare, chiar dacă ţi se spune că eşti iubit oricum. O programare la cosmetică, câteva achiziţii noi în materie de vestimentaţie şi un cadou pentru cel de acasă vă vor scoate din rutină.

METODĂ JAPONEZĂ

Cuplul poate fi revigorat cu fukuenya

Japonezii au iventat fukuenya, o ştiinţă care se ocupă de reconsolidarea relaţiilor şi care trebuie să-i determine pe parteneri să se reîndrăgostească unul de celălalt. Potrivit ziarului britanic „The Guardian“, cei care se ocupă din fukuenya sunt angajaţi de unul dintre parteneri. Angajatul trebuie să-l determine pe cel care nu ştie că s-a apelat la specialiş ti să realizeze că are o relaţie frumoasă şi că trebuie să-i acorde mai multă atenţie persoanei iubite. Angajaţii sunt informaţi despre locurile care le-ar putea trezi amintiri dragi celor pe care îi vor trata şi despre obiceiurile pe care îndrăgostiţii le aveau la începutul relaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News