Intervenţiile pe cord se vor putea face, în viitor, fără a se mai folosi bisturiul, ci cu ajutorul unui dispozitiv care se introduce pe o venă de la picior.
Cercetătorii americani sunt pe punctul de a testa o nouă metodă de înlocuire a valvei inimii (care este un fel de „poartă“ care permite trecerea sângelui din inimă în organism), fară a mai fi nevoie de tăieturi sau aparate de susţinere a vieţii, necesare în operaţiile tradiţionale. Beneficiarii unor astfel de intervenţii vor fi în special pacienţii în vârstă sau cu afecţiuni grave, care nu pot suporta o intervenţie chirurgicală obişnuită.
În cadrul studiului, realizat de Şcoala Universitară de Medicină Washington în 15 locuri de pe teritoriul SUA, vor fi monitorizaţi aproximativ 600 de pacienţi. Anual, în România, au loc 4.000 de operaţii pe inimă, dintre care aproximativ 40% sunt înlocuiri de valvă. Medicii apreciază că numărul românilor care au nevoie de astfel de intervenţii ar fi mult mai mare. Costurile însă sunt foarte ridicate, iar sistemul asigurărilor de stat acoperă un număr redus de operaţii. Valvă pliabilă introdusă prin picior
În noua tehnică se va folosi un dispozitiv sub forma unei valve, creat din ţesut prelevat de la o inimă de viţel, ataşat la un cilindru pliabil de pânză. Dispozitivul se montează pe un cateter şi este introdus printr-o arteră de la picior şi ghidat prin sistemul circulator al pacientului. O a doua metodă este introducerea acestuia printre coaste direct în inimă şi „desfacerea“ lui în valva bolnavă.
„Nu este o tehnică din punct de vedere al rezultatelor foarte eficientă, iar valva folosită nu este cea mai bună, dar este utilă pentru oamenii cu speranţă de viaţă mică“, este de părere conferenţiar doctor Horaţiu Moldovan, şef de clinică Chirurgie Cardiacă la Institutul „C.C. Iliescu“. Operaţiile de înlocuire a valvei inimii sunt necesare în afecţiunile manifestate prin îngroşarea valvei aortice, care în mod normal ar trebui să asigure trecerea sângelui din inimă în organism. Beneficiarii: vârstnicii şi diabeticii
Operaţia tradiţională de înlocuire a valvei aortice este complicată şi necesită oprirea activităţii inimii, explică medicii chirurgi. „Presupune deschiderea cavităţii toracice, oprirea inimii, folosirea unei pompe de circulaţie extracorporală care să menţină funcţiile vitale“, adaugă chirurgul Horaţiu Moldovan.
Deşi are o rată de reuşită foarte mare (peste 95%), intervenţia este greu de realizat pe pacienţii în vârstă, cu numeroase alte afecţiuni (diabet, cancer, boli pulmonare etc.). Noua tehnică de înlocuire a valvei inimii dezvoltată de cercetătorii americani se adresează acestei categorii de pacienţi şi va fi introdusă în spitale dacă, în urma testelor clinice, se vor obţine, pe deoparte, aceleaşi rezultate ca la intervenţiile efectuate tradiţional, iar pe de altă parte, rezultate mai bune decât tratamentele medicamentoase.