Tupeu de bugetari: primă postconcediu

Tupeu de bugetari: primă postconcediu

Începând din luna martie, fiecare salariat al municipalităţii va încasa câte o primă consistentă când se întoarce din concediul de odihnă. Aceasta se adaugă altor sporuri numeroase de care vor beneficia angajaţii primăriei.

Cei 900 de salariaţi ai municipalităţii bistriţene vor avea venituri dublate de nenumărate sporuri, stimulente şi prime. Toate au fost acceptate fără rezerve de primarul Vasile Moldovan şi apoi de consilierii locali care au votat, la sfârşitul săptămânii trecute, contractul şi acordul colectiv de muncă pe următorii doi ani.

Indemnizaţie pentru stresul postvacanţă Începând din martie, angajaţii Primă riei Bistriţa vor încasa, pe lângă salariu, spor de 10% pentru relaţii cu publicul, alte 10% sub formă de spor de toxitate pentru folosirea xeroxului, spor de antenă în acelaşi cuantum şi încă alte câteva pentru cei care lucrează în arhive, fac teren sau elaborează proiecte de finanţare, situaţie în care sporul poate ajunge până la 50%. Pe lângă vechimea în muncă angajaţii primesc sporul de fidelitate care poate atinge şi 25% din salariu pentru cei cu activitate de 15 ani în instituţie.

Vacanţa le aduce salariaţilor din primăria bistriţeană, pe lângă indemnizaţ ia de concediu, facilităţi la achiziţia pachetelor turistice şi decontul drumului dus-întors cu trenul sau maşina pe orice rută din România. La întoarcere, funcţionarii, obosiţi de atâta vacanţă, mai trec o dată pe la casierie pentru a încasa o aşa-numită „indemnizaţie pentru refacerea capacităţii de muncă“. Şi nu e vorba de 100 sau 200 de lei, ci de o sumă „echivalentă cu salariul de bază al lunii anterioare plecării în concediu“.

Stimularea angajaţilor din Primăria Bistriţa nu se opreşte aici. Sărbătorile de Crăciun şi Paşti le aduc fiecăruia câte o prima echivalentă cu salariul mediu brut pe economie, la care se adaugă 150 de lei neimpozabili de trei ori pe an, inclusiv de 1 iunie, pentru fiecare copil al angajaţilor. Doamnele primesc şi ele de 8 martie 150 de lei neimpozabili, iar în primul trimestru al anului cu toţii încasează aşa-numiţii „bani de costum“. Şi asta nu e totul. Contractul colectiv de muncă şi acordul colectiv mai prevede: un premiu anual egal cu salariul de bază, salariu de merit lunar acordat de şefii de serviciu.   Vina primarului O singură corecţie au adus consilierii locali la votarea acestui incredibil contract colectiv: le-au refuzat angaja- ţilor indemnizaţia de hrană pe perioada concediului de odihnă. „Acest contract este cumulul tuturor sporurilor posibile care se dau în România“, recunoaşte şeful Comisiei de buget-finanţe a Consiliului Local, Andrei Rusu. Manager al unei importante companii din Bistriţa, Rusu susţine că drepturile salariale ale personalului din primărie sunt cam cu 10 la sută mai mari decât ale angajaţilor celor mai eficiente companii industriale.   „Este inadmisibil. Ar fi cazul ca noi, consilierii, să ne facem autocritica. Pe de altă parte, vina e a domnului primar, pentru că el a negociat cu sindicatul“. Şeful comisiei de buget speră ca o parte din clauzele contractului să devină inoperabile la votarea bugetului când cheltuielile de personal care reprezintă 51% din totalul acestuia, să fie serios ajustate.   Rusu este contrazis însă de consilierul PD-L Eugen Curteanu, care spune că, odată votat, contractul nu poate fi amendat la buget: „Vom fi acţionaţi în judecată de funcţionari şi vom pierde“. În replică, primarul Vasile Moldovan susţine că acordul, respectiv contractul votat de consilieri, are cam aceleaşi clauze cu cel adoptat în urmă cu doi ani.

„Atunci a fost atacat în contencios de Prefectură şi am obtinut câştig de cauză în instanţă. Nu s-a schimbat nimic faţă de clauzele de atunci, doar indemnizaţia de masă a crescut de la 80 la 100 de lei pe zi. Nu cred că sunt clauze exagerate, alte primării, cum este cea din Cluj, are o bază salarială mai mare“, a spus primarul Bistriţei. VOT Consilierii editorialişti Consilierii municipali din Bistriţa au stabilit printr-o hotărâre de consiliu local, ca fiecare dintre ei să aibă dreptul să semneze un editorial în ziarul „Primăria Bistriţa“. Proiectul a fost iniţiat de Corina Someşan, membru PNL, şi mai prevede creşterea tirajului publicaţiei, cât şi alte modifică ri de ordin editorial. „Dorim să-i convingem pe bistriţeni că, prin informaţiile pe care le obţin din paginile acestei publicaţii, pot influenţa luarea deciziilor care afectează întreaga comunitate, şi astfel se aduce un plus de transparenţă în actul decizional“, a arătat consilierul Someşan în proiectul depus.

Ne puteți urmări și pe Google News