Agenţia de rating Fitch a revizuit ieri perspectiva calificativelor a patru bănci autohtone: BCR, BRD, Bancpost şi UniCredit Ţiriac, de la „stabil“ la „negativ“.
Această mişcare vine în urma revizuirii perspectivei ratingului de ţară al României. Una dintre principalele cauze care a stat la baza schimbării perspectivelor calificativului acordat ţării noatre a fost creşterea deficitului de cont curent. Calificativele celor patru bănci au rămas însă neschimbate la „A minus“ pentru împrumuturile pe termen lung. BCR are calificativul „1“ pentru sprijinul primit din partea acţionarului majoritar şi calificativul individual „C/D“.
Calificativele de „1“ primite de băncile autohtone pentru sprijinul primit din partea proprietarului înseamnă că există o probabilitate extrem de ridicată ca ele să fie susţinute de acţionarul majoritar. BCR, de exemplu, avea un rating de „2“ înainte de a fi preluată de Erste. Ratingurile individuale ale băncilor autohtone sunt influenţ ate de mediul în care operează.
De exemplu, ratingul individual „D“ acordat băncilor este explicat de Fitch şi prin faptul că instituţ iile de credit din pieţele emergente se confruntă în mod necesar cu un număr mare de potenţiale deficienţe care au origini externe. În acelaşi timp, BRD are, ca şi BCR, tot rating „1“ pentru sprijinul din partea acţionarului majoritar. Ratingurile Bancpost au fost reafirmate la aceleaşi niveluri, cu excepţia calificativului individual, care se plasează la „D“. În ceea ce priveşte UniCredit Ţiriac, ratingul individual „D“ rămâne sub supraveghere. Agenţia a revizuit joi şi perspectiva de rating acordată României, tot de la „stabil“ la „negativ“.