Alegerile primare din Florida au subţiat plutonul candidaţilor la preşedinţia SUA: doi democraţi şi doi republicani au şanse reale la nominalizare.
Democrata Hillary Clinton şi republicanul John McCain au câştigat alegerile primare desfăşurate marţi în statul Florida, relatează agenţiile de presă. Fosta primă-doamnă şi senatorul de Arizona au reuşit să-i devanseze pe principalii lor rivali, Barack Obama şi, respectiv, Mitt Romney.
La democraţi, pe locul al treilea s-a clasat John Edwards, iar la republicani - Rudolph Giuliani. În aceste condiţii, este tot mai probabil ca bătălia pentru Casa Albă să se dea pe viitor între cei patru „grei“: Hillary Clinton, Obama, McCain şi Romney. De altfel, John Edwards a depus deja armele, în timp ce Rudolph Giuliani, fostul primar al New York-ului, urma să-şi anunţe şi el ieşirea din cursa pentru învestitura republicană, oferindu-şi susţinerea pentru John McCain.
Giuliani a mizat totul pe o victorie în Florida, dar succesul lui McCain i-a redus considerabil şansele de reuşită la următoarele alegeri. „Vom rămâne implicaţi. Nu putem câştiga întotdeauna, dar putem încerca să facem întotdeauna ceea ce este corect“, le-a spus Giuliani susţinătorilor săi din Orlando. Candidaţii Partidului Republican se vor înfrunta din nou mâine, cu prilejul caucusului din statul Maine. Aseară, Giuliani şi-a anunţat oficial retragerea, urmând să fie "braţul drept puternic" al lui McCain. Scrutin fără miză pentru democraţi În tabăra democrată, alegerile primare din Florida nu au avut nicio miză, deoarece în urma unui conflict cu filialele locale pe tema datei scrutinului, conducerea centrală a decis ca niciunul dintre cei 210 delegaţi să nu ia parte la Convenţia partidului din 25- 28 august, care îl va desemna pe candidatul formaţiunii la alegerile prezidenţiale de pe 4 noiembrie. „Voi face totul pentru ca democraţii din Florida să fie reprezentaţi la Convenţia Partidului Democrat“, a promis totuşi Hillary Clinton.
Ea a fost rapid pusă la punct de echipa de campanie a lui Barack Obama, care a precizat că nici nu se pune problema nerespectării deciziei conducerii centrale. Data de 5 februarie va fi una decisivă atât pentru candidaţii democraţ i, cât şi pentru cei republicani. Marţea viitoare, cunoscută în SUA drept „Super Tuesday“, vor avea loc alegeri primare şi caucusuri în peste 20 de state americane. Printre acestea se numără New York şi California, precizează AFP.