Cele mai citite cărţi

Cele mai citite cărţi

„Enciclopedia lucrurilor care mă sâcâie zilnic“

O carte în care se cârteşte mult şi din toată inima: din cauza vremii şi a declaraţiei de venituri, din cauza caloriilor şi a prezervativelor, din cauza vecinilor şi a transportului în comun, a cluburilor de rendez-vous şi a lui Dan Brown, a muzicanţilor stradali şi a nevricoşilor, a telejurnalelor şi a supermarketurilor, a telefoanelor mobile şi a spamurilor.

O enciclopedie cât mai completă cu putinţă a sâcâielilor zilnice. Hannes Stein deschide micul tratat pentru intelectualii agasaţi cu un cuvânt înainte în care susţine că viaţa este o prezumţie solitară. „Departe să înceapă odată cu trezirea şi să se încheie cu mersul la culcare, trecutul face parte din ea, tot atât cât prezentul şi viitorul. Toamna a fost proastă, iarna şi mai şi, de fapt nici vara nu a fost mai bună...“.

Editura Nemira, 208 pagini, 24 de lei

„Pacientul meu Sigmund Freud“

Viena, 1908, Isaac Rabinovici, student la Medicină, îl întâlneşte pe Sigmund Freud. Marele profesor, deja celebru, se ataşează de acest Candide şi îi vorbeşte fără reţineri: iubiri, aversiuni, gelozii - confidenţe pe care Isaac le consemnează într-un jurnal. El dezvăluie tot ceea ce nu s-a spus despre psihanaliză, despre viaţa privată a lui Freud, despre excesele şi nebuniile unei revoluţii din acel secol.

Într-o zi de decembrie a anului 2003, acest document, căruia nimeni nu-i bănuia existenţa, cade în mâinile unui cercetător expatriat. Cu cât cititorul pătrunde mai profund în viaţa acestui necunoscut ivit din trecut, cu atât se înmulţesc necazurile care cad pe capul lui, ca şi cum documentul ajuns la el dintr-o întâmplare ar fi fost legat de un blestem.

Pro Editura, 320 pagini, 45 de lei

„Istoria lumii“

„Istoria umanităţii poate fi redată în numai trei sute şi ceva de pagini? Oricât de ciudat ar părea, aceasta este provocarea lui Ernst Gombrich pe care a reuşit să o realizeze cu succes. El a conceput această lucrare în aşa fel încât avem senzaţia că este o poveste redată de către un frate mai mare celor mai mici decât el sau de un bunic spusă nepoţilor lui şi lăsându-i să reflecteze singuri, fără să-i obosească cu explicaţii complicate. Gombrich prezintă personaje istorice emblematice pentru timpul lor, amprenta acestora pentru generaţiile următoare şi, după modul în care descrie evenimentele şi personajele, ne dă impresia că toate cele relatate se întâmplă în prezent. O operă formidabilă şi un instrument deosebit de util pentru cei care doresc să cunoască istoria lumii.“

Pro Editura, 304 pagini, 39 de lei

Ne puteți urmări și pe Google News