Primăriile, amenințate de faliment

Primăriile, amenințate de faliment

Se anunță dezastrul în administrația locală. Din cauza lipsei banilor necesari funcționării, o parte din primării vor intra în colaps, în această iarnă...

Președintele Asociației Municipiilor din România (AMR), primarul Sectorului 3, Robert Negoiță anunță dezastrul pentru o parte din primăriile din România. În această iarnă, din cauza lipsei fondurilor necesare bunei desfășurări a activității, parte dintre ele ar putea intra în incapacitate de plată. Potrivit spuselor sale, primăriile din România primesc undeva la 15% bugetul national în condițiile în care acestea finanțează în jur de 70% din serviciile publice.

„Administrația publică locală din România este cea mai subfinanțată din Europa și este cu atât mai grav cu cât 70% din serviciile publice sunt furnizate de administrația locală. Primim undeva la 15% din bugetul național, în condițiile în care în Europa și Statele Unite, administrația locală primește între 30% și 60% din buget. Vine iarna, o să avem orașe în care primăriile vor intra în colaps, din cauza subfinanțării, pentru că le-a tăiat Guvernul bani. Și Primăria Generală a fost văduvită de sume mari, i s-a tăiat bugetul într-un mod inadmisbibil și, printre altele, domeniul termoficării cu siguranță că a avut de suferit. Să sperăm că nu va avea incidente grave la iarnă”, a declarant Robert Negoiță, citat de Hotnews.

Primarul Sectorului 3, suspendat pentru 6 luni din PSD, a lansat o serie de atacuri dure la adresa Guvernului Dăncilă despre care a spus că oferă „pomană“ primarilor, referindu-se la cele 1,4 miliarde de lei promise de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. Cu atât mai mult, susține Negoiță, cu cât edilii s-au plans că Executivul le-a tăiat mare parte din banii care li s-ar fi cuvenit din cotele defalcate de TVA și impozitul pe venit. De altfel, banii nu vor ajunge și în bugetul Capitalei:

„Din ce am înțeles eu, aceste fonduri nu au nicio legătură cu Bucureștiul, nu este eligibil la aceste fonduri de 1,4 miliarde de lei. Consider că este în neregulă treaba asta, de ce este exclus Bucureștiul, de ce este discriminarea asta? Sunt probleme grave și în București. Că vine Guvernul să mai dea câte o chestie de genul ăsta nu poți să spui că e greșit. Eu nu sunt de acord cu abordarea de principiu a Guvernului, care sărăcește administrația locală - niciun guvern nu și-a permis să distrugă administrația locală cum a făcut-o actualul guvern - și după aia vii cu pomană. Abordarea este incorectă. Dă predictibilitate administrației locale, conform Constituției, dă-i autonomie financiară, astfel încât să n-aibă nevoie de pomeni de la guvern! Bugetul național nu e pentru a-l împărți pe criterii politice, ci pe principii transparente, nu la cheremul unui ministru sau al prim-ministrului sau al Cancelariei prim-ministrului. Faptul că dă bani administrației locale e lăudabil. Felul în care o face este condamnabil”.

Referitor la Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru care premierul Dăncilă a anunțat ediția a treia, Negoiță consideră că „e o prostie” deoarece primarii sunt tentați să cheltuie fonduri de la bugetul de stat în locul banilor primiți de la Uniunea Europeană prin programele operaționale.

Ne puteți urmări și pe Google News