Putin, avocatul diavolului! Sare în apărarea lui Stalin. „Este apogeul cinismului”

Putin, avocatul diavolului! Sare în apărarea lui Stalin. „Este apogeul cinismului”

Președintele Rusiei nu scapă niciun prilej de a-și atrage oprobriul restului lumii prin tot felul de declarații controversate.

Ultima afirmație șocantă făcută de Vladimir Putin este, de fapt, o pledoarie pentru nevinovăția lui Iosif Visarionovici Stalin în declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial! „A spune că Stalin a declanșat războiul este apogeul cinismului”, a șocat Putin.

Liderul de la Kremlin a subliniat rolul important pe care l-a avut Uniunea Sovietică în înfrângerea naziștilor, dar totodată l-a elogiat pe Stalin pentru că a repus Moscova la masa marilor puteri.

Controverse academice la „Valdai Club”

Prezent la o întâlnire a elitistului club Valdai, Vladimir Putin s-a angrenat în discuții aprinse cu privire la rolul Uniunii Sovietice în izbucnirea celei mai mari conflagrații din istoria omenirii, scrie The Moscow Times.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A spune că Stalin a declanșat războiul este apogeul cinismului. Este ca și cum URSS ar fi atacat Germania la 4 dimineața, în 22 iunie 1941, și nu invers. Eforturile de a amesteca Rusia în chestiunea declanșării războiului, de a ascunde și denatura importanța ei în înfrângerea Germaniei naziste reprezintă amenințarea că oamenii nu se vor mai teme că aceste tragedii pot reapărea”, și-a exprimat Putin propria-i versiune asupra istoriei WW2.

Pactul Ribbentrop-Molotov, apărat de Kremlin

Dovedind consecvență, președintele rus apără în continuare Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care Germania și URSS au sfâșiat Europa, stabilind „sfere de influență” pe continent. În realitate, fiecare parte și-a anexat ce teritorii a vrut, Moscova parcându-și tancurile în Ungaria, România, Bulgaria, Polonia, țăril baltice și Finlanda.

Germania a profitat de acest pact pentru a ocupa Polonia, la 1 octombrie 1939.

Nu mai departe de luna trecută Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a apărat Pactul Ribbentrop-Molotov, despre care diplomații Moscovei au susțin că „a salvat sute de mii de vieți”.

Totuși, Vladimir Putin a admis că, ulterior încheierii celui de-Al Doilea Război Mondial, Stalin a scris „o pagină întunecată” în istoria Rusiei, cu referire la deportările în Siberia, în care milioane de oameni și-au pierdut viața.