Pregătiri pe ultima sută de metri pentru pelerinajul de Sf. Parascheva

Pregătiri pe ultima sută de metri pentru pelerinajul de Sf. Parascheva

Hotelurile și pensiunile din Iași au început deja pregătirile pentru întâmpinarea sutelor de  de mii de credincioși care vor participa, începând cu data de 11 octombrie, la cel mai mare pelerinaj religios din țară

Hotelurile și pensiunile din Iași au început deja pregătirile pentru întâmpinarea sutelor de  de mii de credincioși care vor participa, începând cu data de 11 octombrie, la cel mai mare pelerinaj religios din țară .Cu doar  două săptămâni înainte de  pelerinajul religios din România , hotelurile şi pensiunile sunt deja rezervate, anunță antena3.ro.

Deși hotelurile și pensiunile sunt aproape pline, hotelierii spun că nu au majorat tarifele pentru credincioşii care vor veni la cel mai mare pelerinaj religios  150.000 de mii de credincioşi au ajuns în Capitala Moldovei, în cele cinci zile de pelerinaj care a avut loc anul trecut..

Cel mai mare pelerinaj din România are loc la Catedrala Mitropolitană Iași, racla cu moaștele Sfintei Parascheva fiind scoasă şi aşezată pe un baldachin pentru că pelerinii să poată să se roage. Potrivit tradiției, moaştele Cuvioasei Parascheva şi Sf. Muceniţe Ecaterina sunt scoase în  Curtea Mitropoliei şi purtate în procesiunea ''Calea sfinţilor'' pe străzile din centrul Iaşiului, după care vor fi reaşezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va rămâne aici până când se vor închina toţi pelerinii sosiţi la Iaşi de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasă Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiţia spune că şi-a împărţit hainele şi hrană cu săracii, deşi era mustrată de părinţii ei iar după moartea lor, Parascheva a renunţat la avere şi a părăsit casă părintească pentru a întră în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în puștiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post şi rugăciune.

Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Tarnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ''Sfinţii Trei Ierarhi''.

Sfânta Cuvioasă Parascheva  este considerată ocrotitoarea Moldovei. Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi dată de prăznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.