Ponta e resemnat. Schengen, o nouă ratare. Specialiștii se contrazic în explicații

Ponta e resemnat. Schengen, o nouă ratare. Specialiștii se contrazic în explicații

România nu intră în Schengen, a anunțat Ponta înaintea Consiliului JAI. Cristian Diaconescu spune că România nu a dat un răspuns corect în criza refugiaților, Corlățean afirmă că nu e vina noastră

Premierul Victor Ponta a anunțat, resemnat, încă de sâmbătă seara că România nu va intra în Schengen, argumentând că statele care au mai votat împotriva aderării ţării noastre o vor face şi acum. „Şedinţa JAI e săptămâna viitoare şi ni s-a spus foarte clar nu există consens. Vă spun mai direct: se votează contra tot de către acele țări care votau de obicei contra și atunci nu avea rost să supunem la vot în contextul actual”, a spus Ponta, spulberând speranțele că România va adera la spațiul Schengen.

FOTO: Cristian Diaconescu

Consultați de EVZ, foștii miniștri de Externe ai României, Cristian Diaconescu și Titus Corlățean, au puncte de vedere divergente în ceea ce privește faptul că România va rata și de această dată acest obiectiv. „Decizia nu ar trebui să ne ia prin surprindere pentru că de la ultimele discuții în privința spațiului Schengen nu au apărut evoluții, de exemplu în privința diminuării corupției. Nu putem da vina pe partenerii noștri, așa cum zicea Victor Ponta, este contraproductiv. Am dovedit că nu avem forța diplomatică pentru a schimba atitudinea unor state precum Germania, Franța, Olanda”, a spus Diaconescu, pentru EVZ.

FOTO: Titus Corlățean

Diaconescu a mai afirmat și că atitudinea României în chestiunea refugiaților a contribuit la decizia statelor europene de a nu permite aderarea României la Schengen: „România a reușit contraperformanța de a nu putea să blocheze o decizie a UE, pe de o parte, dar și de a se situa într-un grup de state care a făcut carieră prin atitudinile din ultima vreme împotriva UE”.

Corlățean dă vina pe „factori externi”

Pe de altă parte, Titus Cor lățean(PSD) a afirmat, pentru EVZ, că România nu a intrat în Schengen din cauza fenomenului migrației. „Nu trebuie să căutăm vinovați, era dificil să se ia în considerare, în plan extern, extinderea spațiului Schengen când se ia în discuție chiar existența acestui spațiu”. Corlățean a adăugat că îndeplinim criteriile tehnice de aderare la Schengen și că de fiecare dată când statele UE s-au opus, acest lucru s-a datorat unor situații din interiorul propriilor lor granițe. „95% din migranții ilegali provin din sud, nu de la frontieră românească”, a spus Corlățean, referitor la securitatea granițelor.