PULSUL PLANETEI. CIA: Iranul și-ar putea muta programul nuclear militar în Coreea de Nord

PULSUL PLANETEI. CIA: Iranul și-ar putea muta programul nuclear militar în Coreea de Nord

Manifestările extrem de agresive din ultima vreme ale Phenianului, în special în ajunul exercițiilor anuale militare americano-sud coreene, determină temeri crescute, bazate și pe informații, în privința unor evoluții nefavorabile pe celebra „axă a răului”, definită de fostul președinte George Bush.

 Este vorba despre afirmațiile CIA, reluate de publicația „The Washington Times”, potrivit cărora Iranul și-ar putea externaliza programul nuclear în Coreea de Nord.

Faptul că există o bază factuală care să întemeieze o asemenea susținere, dincolo de prezumția că CIA chiar se bazează pe fapte și „arma fumegândă” din care s-a mai tras în această direcție, este confirmată de chiar transporturile cargo interceptate, în timp, în apele internaționale, care mutau elemente tehnologice cu dublă utilizare dintr-o țară în alta și vizite reciproce identificate ale experților militari iranieni în Coreea de Nord și nord-coreeni în Iran. Despre conținutul unor asemenea cargouri, care ar demonstra cooperarea iraniano-nordcoreeană în materie de program nuclear militar, s-a vorbit atunci când rachetele nord-coreene au părut a fi fost dezvoltate pe tehnologie balistică iraniană și viceversa - anumite elemente de tehnologie nuclerară iraniană par să provină nu atât din descoperiri autentice ale savanților iranieni, nici din transferul ilegal prin rețeaua pakistanezului A.Q.Khan, cât din tehnologiile nord-coreene de inspirație mai degrabă chineză.

Guy Taylor și Rowan Scarborough, autorii articolului în cauză, care nu putea să nu atragă atenția comunității internaționale, vorbesc despre faptul că „acordul în domeniul nuclear încheiat cu Iranul nu conține referiri la temerile Agenției Centrale de Informații (CIA) și ale experților în domeniul combaterii proliferării armelor, potrivit cărora Teheranul și-ar putea externaliza o parte a programului său nuclear în Coreea de Nord, care, la 15.09.2015, s-a angajat să producă mai mult combustibil pentru bombele nucleare”. Directorul CIA, John Brennan, a recunoscut la 15 septembrie, în fața unui grup de reporteri prezenți la Universitatea din Texas, că instituția pe care o conduce monitorizează dacă Iranul ar putea încerca să obțină ajutor pentru programul său nuclear secret din partea altui stat-paria, Coreea de Nord, sau dacă ar putea complota cu Phenianul în ceea ce privește achiziția și transferul, în secret, de arme nucleare pentru Teheran.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă afirmația privind o acțiune legitimă, de monitorizare a unei posibilități logice, nu face nicio trimitere și nu dă niciun indiciu asupra faptului că un asemenea proces ar fi în derulare, sau măcar că ar exista indicii temeinice care să fi generat reacția și mobilizarea eșafodajului instrumentelor CIA pentru a verifica și supraveghea un asemenea proces. Cu alte cuvinte, declarația lui Brennan vorbește de posibilități mai degrabă teoretice și de acțiuni de natură preventivă ale instituției pe care o conduce și nu de probe sau elemente concrete ce ar susține afirmația din titlul articolului.

Trebuie să ne asigurăm că depunem toate eforturile pentru a identifica orice acțiune. Nu susțin că există o astfel de cooperare, ci că noi trebuie să fim atenți la posibilele modalități de a achiziționa diferite tipuri de arme de distrugere în masă”, a declarat Brennan. Pe de altă parte, e natural ca deducția logică și elementele de precedent să permită celor doi autori să speculeze privind realitatea unei asemenea dezvoltări, odată ce chiar directorul CIA a găsit cu cale să comenteze acest subiect, să ofere asigurări potrivit cărora amenințările repetate ale Coreii de Nord la adresa SUA nu se vor transforma vreodată în fapte și nu vor produce o scurgere și o mutare a proiectului concomitent cu înarmarea nucleară a Iranului, care a generat deja controverse și rivalități în validarea planului de soluționare a conflictului privind programul nuclear civil al Teheranului și capacitatea de blocare a unei evoluții a acestuia în zona militară.

De altfel, la doar o zi de la acest mesaj, SUA a transmis Coreii de Nord să se abțină de la „acțiuni provocatoare iresponsabile”, după ce statul comunist a informat că principala sa facilitate nucleară și-a reluat operațiunile obișnuite. Conform Casei Albe, Phenianul ar trebui „să se axeze pe respectarea obligațiilor internaționale”. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a precizat că membrii comunității internaționale nu vor accepta Coreea de Nord ca stat nuclear. Coincidența evenimentelor și succesiunea reacțiilor oficiale americane nu fac decât să susțină alegațiile și presupunerile logice ale mass mediei bazate pe declarații și reacții ale establishmentului SUA.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.