Cea mai proastă veste pentru EUROPA. Criza REFUGIAŢILOR se va agrava şi mai mult în lunile următoare. Războiul cu ISIS, efecte devastatoare
- Angelo Tăutu
- 20 septembrie 2015, 13:35
S-a făcut foarte puţin pentru a pune capăt războiului civil de patru ani, care distruge Irak și Siria și care a provocat, cel mai mare exod văzut vreodată în Orientul Mijlociu.
Mai mult de jumătate din populația siriană a fugit „de acasă”, dintre care patru milioane de refugiați sunt din afara Siriei, notează The Independent. Există un exod în creștere din Irak, cu trei milioane de persoane strămutate, „dintre care mulți astăzi văd că războiul nu se termină și că nu pot avea speranța de a trăi în siguranță în propria lor țară”, mai spun comentatorii prestigioasei publicaţii.
„Există un impas sângeros în Irak, cu țara împărțită. Arabii suferă deosebit de grav, deoarece sunt forțați să părăsească provinciile amestecate anterior în jurul Bagdadului. Mai ales în cazul în care sunt suspectați că simpatizează cu statul islamic (ISIS). Alții fug în provincii, cum ar fi Anbar, Ninive și Salahuddin pentru a scapa de luptă”.
Au fugit din casele lor
Există acuzații de epurare etnică sau sectară de către milițiile șiite împotriva sunniților sau de către kurzi împotriva arabilor din zonele aflate sub controlul kurd. În acest stadiu, fiecare comunitate este atât de îngrozită de inamici tradiționali, încât riscă mai degrabă o soartă nesigură sub ocupație. Autoritățile kurde siriene sunt îngrijorate cu privire la cartierele întregi care vor deveni pustii. Analiştii comentează că oamenii au fugit din casele lor aşa cum s-a întâmplat când a izbucnit Primul Război Mondial în Europa, spre exemplu.
„Cea mai proastă veste pentru Europa este aceea că această criză a refugiaţilor se va agrava şi mai mult în lunile următoare, iar războiul cu ISIS va avea efecte devastatoare”, mai adaugă analiştii.
„Nonșalanța puterilor occidentale este surprinzătoare. Sunt acum nu mai puțin de nouă războaie civile etnice, sectare sau separatiste fiind purtate în zona vastă dintre Pakistan și Nigeria. Unele conflicte sunt bine cunoscute, cum ar fi războiul din Afganistan sau raidurile sângeroase de Boko Haram în nord-estul Nigeriei. P ede altă parte, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat joi convocarea unui summit extraordinar al șefilor de stat și de guvern pentru miercuri, 23 septembrie, 'pentru a discuta despre gestionarea crizei refugiaților', relatează DPA, Reuters și AFP. Solicitat de Germania și Austria, summitul va avea loc miercuri, începând cu ora locală 18:00 (16:00 GMT), a scris Tusk într-o postare pe Twitter. Donald Tusk a mai menționat că va vizita o tabără pentru refugiați în cadrul vizitelor sale în Egipt și Iordania din acest weekend și a precizat că va împărtăși concluziile cu liderii UE la summitul extraordinar de miercuri. Miniștrii de interne din statele UE nu au reușit să ajungă la un acord luni asupra schemei de redistribuire a 120.000 de refugiați propusă de Comisia Europeană, aceștia urmând să se reunească și ei marți, 22 septembrie, în preziua summitului extraordinar la nivel de șefi de stat și de guvern, pentru a discuta din nou. Pe de altă parte, Germania și Franța, principalele state destinatare ale solicitanților de azil, s-ar putea opune unui sistem bazat pe cote voluntare, întrucât cel mai probabil vor ajunge să primească mai mulți refugiați decât prevăd cotele obligatorii, notează Reuters.