Echipamentul de bruiaj al lui Oprescu este ilegal

Echipamentul de bruiaj al lui Oprescu este ilegal

Dacă primarul Capitalei era prins cu dispozitivul de bruiaj al rețelelor GSM înainte de 25 februarie 2015, folosirea aparatului era legală, conform legislației autohtone. Cu toate acestea, astfel de instrumente se mai găsesc la vânzare, la vedere, pe site-uri.

Sorin Oprescu a folosit ilegal un dispozitiv de bruiere a rețelelor GSM, aceste aparate fiind interzise de normele Uniunii Europene care au fost introduse de anul acesta și în România, prin HG 130 din 25 februarie 2015.

Reamintim că surse judiciare au confirmat încă de ieri, pentru EVZ, că la vila lui Oprescu din Ciolpani s-a găsit un astfel de dispozitiv, cu patru antene, care bruia comunicațiile GSM. În timp ce anchetatorii lasă să se înțeleagă că primarul Capitalei folosea acest dispozitiv pentru a nu putea fi interceptat atunci când negocia și primea mita, avocații săi susțin în continuare că nu s-a folosit un echipament de bruiaj.

Afectează rețeaua GSM

Ne puteți urmări și pe Google News

Instituția care are ca atribuție depistarea acestor aparate de bruiaj, numite Jammere, este Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). „Utilizarea acestor aparate este interzisă în toate statele membre ale Uniunii Europene, deci și în România!”, este precizarea specialiștilor instituției.

Motivul pentru care aceste echipamente sunt interzise este dat de faptul că ele perturbă rețelele naționale GSM. „Împiedică funcționarea normală a comunicațiilor care utilizează frecvențe radio, conforme cu dispoziţiile Directivei 1999/5/CE", precizează specialiștii ANCOM. De altfel, personalul de control al ANCOM a sesizat că peste 20 de site-uri vând ilegal astfel de aparate.

Amendă mică

Furnizarea chiar și gratuită a aparatului pentru distribuție, consum sau utilizare constituie contravenție, conform legis lației. Amenda, prevăzută în HG 130/2015, este de maximum 10.000 de lei.

În ciuda acestor reglementări, aparatele Jammere se găsesc încă pe piața autohtonă. „Prețul variază de la 3-400 de lei până la 2.000 de euro. Sunt și echipamente foarte scumpe, destinate doar Armatei și altor instituții ale statului care ajung și la 20.000 de euro”, ne-a explicat un detectiv.

Diferența de preț este de dată de puterea aparatului. „Unul de 2.000 de euro bruiază pe 10-50 de metri”, adaugă detectivul.

Primăria paralelă - nașa corupției

Tribunalul București a motivat arestarea preventivă a inculpatului Sorin Oprescu, arătând că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru a se dispune această măsură. Judecătorul de drepturi și libertăți a apreciat că natura infracțiunii care se presupune că a fost săvârșită de inculpat, modul în care acesta a acționat (conspirat), reacția societății la asemenea fapte, prin care o persoană publică, deținătoare a celei de-a doua funcții elective ca număr de voturi în România, primește mită, prin intermediul directorului unei instituții publice din subordinea sa, conturează un grad ridicat de pericol social, „măsura arestării preventive fiind singura aptă să asigure în acest moment buna desfășurare a procesului penal”.

Instanța a mai reținut că „este posibil ca inculpatul să influențeze ancheta”. Judecătorul a mai arătat că activitatea desfășurată de grupul bine organizat - pe primul palier infracțional (N.R. - condus Bogdan Popa care atribuia contracte pe bani publici, contra șpăgii) a creat premisele săvârșirii de către Sorin Oprescu „a infracțiunii pentru care este cercetat - activitate desfășurată pe cel de-al doilea palier infracțional”. Adică aflând că ia mită directorul Popa, în loc să anunțe autoritățile competente, Oprescu i-a cerut să-i dea și lui șpagă „ca să fie bine”.

Cererea avocatul ales, întârziată cu 13 minute

Instanța a respins solicitarea apărătorului inculpatului de a exclude din materialul probator unele mijloace de probă administrate de procurori, motivând că verificarea legalității mijloacelor de probă se face în Camera preliminară și nu la judecătorul de drepturi și libertăți. Totodată, magistratul a arătat că procurorii nu au încălcat dreptul inculpatului la apărare atunci când au început să-l audieze în prezența unui avocat din oficiu, din moment ce solicitarea avocatului ales a fost formulată ulterior începerii audierii (după 13 minute) și trimisă prin fax la DNA. (Violeta Fotache)

Clinicile familiei Oprescu, afaceri de 14 milioane de euro

Sorin Oprescu, fiul său și fratele edilului au fost acționari în mai multe firme, pe care EVZ le-a devoalat zilele trecute. După ce a avansat în funcții publice, oficial, Sorin Oprescu s-a retras din aceste companii și și-a cedat acțiunile fiului său, Mircea. În ultimii cinci ani, din afaceri de import-export, consultanță, activitități sportive și medicale, aceste societăți au avut venituri de peste 14 milioane de euro, informează Digi 24. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, afacerile firmei Medical Prestige a adus familiei Oprescu, în ultimii cinci ani, 9,3 milioane de euro. Anais Medical Center, o altă afacere a familiei Oprescu din domeniul medical, a avut afaceri în ultimii cinci ani de aproape patru milioane și jumătate de euro.

La judecata Cameliei Bogdan

Judecătoarea Curții de Apel București, Camelia Bogdan (foto), cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în Dosarul ICA, va analiza, luni, contestația lui Oprescu împotriva măsurii arestării preventive. Asta pentru că instanța Curții de Apel București a decis, miercuri, ca apelul primarului să fie analizat pe data de 14 septembrie. Magistratul Camelia Bogdan a dat, anul trecut, o pedeapsă de zece ani de închisoare în cazul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) pentru Dan Voiculescu, președintele fondator al Partidului Conservator. Reamintim că Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului București, după ce edilul a fost prins asupra sa cu 5.000 de euro, bani cu seriile înregistrate de anchetatori. El ar fi primit mită 25.000 de euro (din 60.000 pretinși), în seara zilei de 5 septembrie, în vila lui din Ciolpani.

Politicienii folosesc bruiajul

Sorin Oprescu nu este singurul politician despre care procurorii DNA au descoperit că avea aparat de bruiere a rețelor GSM. Nelu Iorache, patronul Romstrade, a declarat anchetatorilor că fostul ministrul al Transporturilor, Ovidiu Silaghi (foto) vorbea despre negocieri de contracte doar după ce pornea un dispozitiv de bruiaj.

„Silaghi a pornit un aparat”

„Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii. Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj”, a declarat Nelu Iordache. „După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră”, a mai adăugat acesta. Ovidiu Silaghi, actual deputat independent, este urmărit penal de DNA, din septembrie 2013, pentru trafic de influență și luare de mită, faptele de care este acuzat datând din perioada mai - decembrie 2012, când a fost ministru al Transporturilor.