Fotbalul românesc este plin de fii risipitori care n-au reușit să-și pună în valoare potențialul
Generațiile de fotbaliști care au urmat celei numite „de Aur” au fost reprezentate de talente care n-au înflorit. În jurul multor sportivi s-au născut așteptări uriașe, dar majoritatea au dezamăgit și n-au reușit să se ridice la nivelul pe care-l reclama potențialul lor.
Avea doar 18 ani și era milionar
Fotbalul românesc este plin de asemenea exemple de jucători „faliți”, iar studiu de caz este Nicolae Mitea. „Nicky” și-a trăit visul la o vârstă fragedă, dar pare că nu l-a înțeles nici în prezent. Legitimat la Dinamo, club pentru care a evoluat doar nouă meciuri, atacantul a ajuns în 2003 la marele club Ajax Ams terdam. Avea doar 18 ani și „făcuse” deja primul milion de euro.
Nicolae Mitea a ajuns la 18 ani la Ajax. În cinci ani a jucat 58 de meciuri și a înscris 12 goluri.
Pentru un puști plecat dintr-o familie fără mari posibilități financiare, banii însemnau enorm, așa cum era firesc. Însă, Mitea a uitat să mai joace și fotbal, deși olandezii l-au creditat timp de cinci ani. Dincolo de problemele fizice care i-au măcinat cariera, Mitea s-a pierdut în plăcerile vieții extrasportive.
FOTO:Alin Stoica (dreapta) nu s-a impus în fotbalul belgian
A devenit personaj monden și, cu timpul, s-a mutat de pe terenul de fotbal în studiourile emisiunilor de cancan. În ultimii ani, Mitea a avut treceri nesemnificative pe la Dinamo, Petrolul și Concordia Chiajna. Pare să nu mai conteze în fotbal, chiar dacă are doar 30 de ani, iar cariera și-a încheiat- o pe la 23 de ani. Alin Stoica (35 de ani) este un alt fotbalist care n-a strălucit, deși a avut parte de climatul necesar pentru a exploda. La 17 ani a fost legitimat la Anderlecht, a trecut pe la FC Brugge, Siena, FC Național și Poli Timișoara, dar nu și-a găsit locul nicăieri. Doar la Bruxelles a confirmat în rare momente, dar fără să impresioneze.
Zicu, urmașul lui Hagi
Ianis Zicu (foto) face parte din grupul jucătorilor despre care s-a spus că „este noul Hagi”. Machidonul a impresionat la începutul anilor 2000, la Farul și la Dinamo, iar la 19 ani a bifat transferul vieții, semnând cu Inter Milano. Nu s-a acomodat în Serie A, chiar dacă a trecut și pe la Parma și s-a întors în Liga I. A avut rare momente când a mai sclipit pe la Rapid, Dinamo și Poli Timișoara.
FOTO: Ianis Zicu
Daminuță, la Inter și AC Milan
Puțini oameni se pot lăuda că l-au văzut pe Cristian Daminuță (25 de ani) jucând fotbal. La vârsta majoratului a fost cumpărat de Inter Milano, dar nu s-a remarcat la echipa de tineret a italienilor. Chiar și în aceste condiții, în 2010, a ajuns la AC Milan, alt club legendar din „Cizmă”. Timpul trecea, dar Daminuță nu era decât subiectul știrilor mondene, găsindu-și foarte rar locul în paginile ziarelor de sport. S-a întors în țară, a făcut furori printre divele locale și a fost împrumutat de milanezi pe la Dinamo, FC Tiraspol, ACS Poli și FC Viitorul.
FOTO: Cristian Daminuță
Ilie, aspirator de necazuri
Erau vremuri când despre Sabin Ilie (foto) se spunea că este mai talentat decât Adrian, fratele său. „Cobra” a fost unul dintre marii fotbaliști români, de după Revoluție, dar mezinul familiei s-a risipit pe la cele 20 de formații la care a jucat. Punctul culminant al carierei a fost transferul la Valencia, în 1998. Apoi a urmat căderea.
FOTO: Sabin Ilie (drepta)
Lucian Sânmărtean a explodat la 30 de ani, după un deceniu de așteptare
În ultimii cinci ani, Lucian Sânmărtean a fost jucătorul român care a încântat cel mai mult. Mijlocașul s-a trezit din hibernare abia la 30 de ani, atunci când a fost cumpărat de FC Vaslui și a explodat cu adevărat la Steaua.
Poreclit „micul Platini”, datorită rafinamentului cu care se raporta la minge, Sânmărtean a debutat la Gloria Bistrița, a ratat în 2003 un transfer la Rapid, din cauza celebrei hepatite inventate de George Copos, care voia să-i scadă prețul, și a ajuns la Panathinaikos Atena.
FOTO: Lucian Sânmărtean, unul dintre cei mai talentați fotbaliști români
Ochiroșii a ajuns la Tomșani
A bătut pasul pe loc în Grecia timp de patru ani, a trecut și pe la Utrecht (Olanda), iar în 2009 s-a întors la Gloria. În ultimii ani a alimentat regretele tuturor pentru că și-a ratat cei mai buni ani ai carierei. În prezent are 35 de ani și joacă la Al Ittihad, în Arabia Saudită.
FOTO: Răzvan Ochiroșii n-a confirmat la Steaua
În 2006, Răzvan Ochiroșii devenea, la 17 ani, cel mai tânăr jucător care marca pentru Steaua în cupele europene. Mijlocașul pentru care „militarii” s-au aflat în litigiu ani de zile cu cei de la Steaua Dunării Galați a pierdut contactul cu fotbalul și, în 2012, a ajuns în liga a III-a, la Prahova Tomșani. A dispărut brusc, iar în prezent este legitimat la Alcorcon, în Spania.
Alex Ioniță, produs al clubului Rapid, a dat lovitura în 2010, atunci când a semnat cu nemții de la FC Köln, Atacantului nu i-a priit Germania și s-a ales doar cu un contract de 1,4 milioane de euro pe sezon.
FOTO: Alex Ioniță a jucat pentru naționala de tineret a României
Are 26 de ani și a devenit un anonim în fotbal. Sezonul trecut a evoluat în Cipru, la AEL Limassol.