China trage în jos bursele mondiale

China trage în jos bursele mondiale

O nouă prăbușire record a bursei chineze aruncă în haos economia mondială. Panica accelerează criza

După ce bursele din întreaga lume au cunoscut săptămâna trecută căderi spectaculoase, piețele asiatice au luat-o și ele la vale luni, antrenând o nouă prăbușire globală. Bursa din Tokyo a închis la - 4,61%, bursa din Shanghai s-a prăbușit până la - 8,5%, iar cea din Shenzhen, la - 7,7%. În siajul lor, Hong Kong a căzut cu 4,6%, iar Taiwanul cu 7,46%, cea mai mare cădere din istoria sa. Bursa din Seul se afla la aproape - 2%. Și bursa din Sydney a închis la - 4,09%, nivelul cel mai de jos din ultimii doi ani. Bursele europene au căzut și ele cu 2 - 3 procente.

Ziua cea mai neagră

Evan Lucas, broker la IG Markets a declarat pentru L’Express: „Avem astăzi toate ingredientele pentru a asista la cea mai rea zi pe piețele mondiale din ultimii cinci ani. Reacțiile piețelor asiatice reflectă sentimentul investitorilor și convingerea lor că o cădere brutală a economiei chineze este inevitabilă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Frisoanele produse de China au zguduit și piețele a - mericane. Indicele „Vix”, numit și „indicele fricii”, care măsoară volatilitatea pe piețele americane, a făcut într-o săptămână un salt de 45%!

Convulsiile pe piețele mondiale sunt cu atât mai violente cu cât autoritățile chineze nu reușesc să stăpânească panica.

Bursele chineze, au explodat practic în 2014. Către sfârșitul anului, au apărut primele semne de slăbiciune, iar investitorii au fugit din domeniul imobiliar. La sfârșitul lui noiembrie, China a scăzut dobânzile pentru a favoriza dezvoltarea economică.

Pe bursă, ca la ciorap

Prin ricoșeu, s-a produs o dezvoltare a piețelor de acțiuni, unde multe gospodării și-au plasat economiile, măsură încurajată de autorități pentru a scoate banii negri la suprafață. S-a ajuns ca 25% din titlurile de pe piață să aparțină particularilor, lucru nemaivăzut pe nici o bursă din lume în ultimii 30 de ani. Au fost suficiente, însă, câteva semnale de slăbiciune ale economiei chineze, la care s-a adăugat devalorizarea yuanului, pentru a impulsiona exporturile, și lumea a început să vândă pentru a-și recupera banii. Așa a început panica.

O nouă criză mondială?

Statele puternice se tem că din China ar putea porni un nou seism mondial, după criza din 2008. „Marjele de manevră ale marilor bănci centrale de pe planetă sunt extrem de reduse, iar economiile, mai ales în Zona Euro, sunt în convalescență”, a declarat un analist pentru Le Figaro. În SUA, dobânzile sunt aproape de zero, iar în Europa tiparnița Băncii Centrale se învârte rapid.