Sute de tone de cianură la locul exploziei din Tianjin
- Radu Pădure
- 17 august 2015, 00:00
Autoritățile chineze au recunoscut prezența substanțelor toxice în epicentrul exploziei. Bilanțul catastrofei a ajuns la 112 morți și 95 de dispăruți, plus sutele de răniți
După mai multe zile în care au evitat să dea un răspuns clar despre prezența unor substanțe periculoase la locul exploziei din Tianjin, autoritățile chineze au confirmat, ieri, prezența în cantități uriașe a cianurii în antrepozitul metropolei portuare. Potrivit ultimului bilanț, catastrofa a făcut 112 morți, dintre care 21 de pompieri, a anunțat agenția Xinhua. Pompierii, care încă mai luptă cu focul, reprezintă și majoritatea celor 95 de dispăruți, în vreme ce 722 de persoane sunt spitalizate.
Compus foarte toxic
După estimările preliminare, mai multe sute de tone din acest material foarte toxic erau depozitate în două punte ale antrepozitului, a declarat generalul Shi Luze, șeful statului major al regiunii Beijing. El nu a precizat despre ce tip de cianură este vorba, însă media chineze vorbesc despre 700 de tone de cianură de sodiu, un compus chimic foarte toxic în caz de inhalare, înghițire sau în contact cu pielea.
Apa nimicitoare
Potrivit experților citați de presa internațională, cianurile de sodiu și potasiu nu sunt inflamabile, nici combustibile. Totuși, când sunt implicate în incendii în care se folosește apa la stingere, pot hidroliza, eliberând cianură de hidrogen și oxizi de azot.
O echipă de peste 200 de specialiști în arme nucleare, chimice și bacteriologice, se află la fața locului pentru a realiza operațiuni de curățare a perimetrului.
Catastrofa a produs panică printre cei 15 milioane de locuitori, care se tem de contaminare. Familiile victimelor acuză autoritățile că vor să ascundă adevărul, scrie Le Monde. O serie de site-uri de internet au fost blocate pentru că transmiteau „zvonuri”. Altele au primit indicații să nu trimită reporteri pe teren și să se rezume a reproduce informațiile presei oficiale.
Potrivit poliției din Tianjin, în momentul exploziilor, antrepozitul conținea mai ales nitrat de amoniu, nitrat de potasiu și carbonat de calciu. În contact cu apa, carbonatul de calciu formează acetilena, un gaz foarte explozibil. Or, primele echipe de pompieri sosite la fața locului au folosit apa.