REFORMA la TVR, alt praf în ochii telespectatorilor. Stelian Tănase vorbeşte de "soluţii de redresare", salariaţii ameninţă cu greva

REFORMA la TVR, alt praf în ochii telespectatorilor. Stelian Tănase vorbeşte de "soluţii de redresare", salariaţii ameninţă cu greva

În instituţia cu 2.200 de angajaţi, care la sfârşitul anului 2014 avea o datorie de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat, se vorbeşte despre reformă şi redresare. Banii se caută tot la abonaţi.

Lipsa producţiei şi a unei grile de programe atractive a dus la scăderea audienţelor, iar media zilnică a ratingului TVR (all urban, all day) a coborât sub 0,5. Mai mult, tot mai multe tronsoane au audienţă 0,0. În urma audienţei nule, programe care au încărcare de publicitate nu generează GRP, iar publicitatea TV se vinde pe punctul de audienţă. TVR nu produce decât puţini bani din publicitate. Prăbuşirea audienţelor pune sub semnul întrebării dacă şi cât îşi mai face astăzi TVR misiunea publică.

Listele la control

Despre soluţii de redresare vorbeşte atât Stelian Tănase, preşedintele director-general, cât şi liderul principalului sindicat din TVR, SPUSTV, Dragoş Bocanaciu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Televiziunii Române speră într-o amnistie fiscală, care ar duce către o perioadă de graţie de cinci ani. "Este imposibil de acoperit datoria. Dacă nu am plăti salariile oamenilor câţiva ani, tot nu am reuşi să achităm", susţine Tănase.

Liderul SPUSTV spune ca o sursă consistentă de finanţare ar fi verificarea celor 35% dintre gospodăriile din România care nu plătesc taxa TV. “Oamenii spun că în secolul XXI nu au televizor. E imposibil. Dintre aceştia, 400.000 sunt firme. Sunt şi multe camerele de hotel (care se taxează 7 lei pe aparat) care nu plătesc taxa TV. Asta ar însemna un plus de 2.000.000 lei la bugetul TVR”. Amândoi susţin că indexarea taxei TV cu 50 de bani, de la 4 lei la 4,5 lei, ar însemna un plus de 500 de milioane de euro. “Aşa cum plătim lumina şi gazul, e normal să se plătească şi taxa TV”, adăugă Dragoş Bocanaciu.

Sindicatele ameninţă cu greva

TVR stă pe un butoi de pulbere şi o parte dintre angajaţi sunt déjà în curtea instituţiei. După ce săptămâna trecută datoria de 10.000.0000 lei către ANAF a fost plătită în timp record, deoarece a intrat în conturi taxa pe două luni, conducerea trebuie să hotărască ce măsuri va lua pentru pentru a strange alţi bani ca să achite datoriile ce au scadenţa în luna octombrie.

Consiliul de Administraţie al TVR se va reuni mâine şi va trebui să decidă dacă mai aplică măsura să reducă salariile şi săptămâna de lucru de la 5 la 4 zile.

De cealaltă parte, sindicatele spun că tot săptămâna aceasta vor avea Adunarea Generală şi vor hotărî dacă declanşează greva. Oamenii sunt nemulţumiţi că li se poate reduce salariul şi se tem de concedieri masive. Salariaţii spun şi că, de astăzi, unora li s-a recomandat să stea acasă. Măsura a fost infirmată însă de Stelian Tănase. Reamintim că la TVR nu a fost semnat încă Contractul Colectiv de Muncă.

Producţie doar câteva luni pe an

“Sunt mai mulţi factori care ne trag în jos”, justifică Stelian Tănase audienţa alarmant de mică. “Emisiunile obligatorii pe care noi trebuie să le difuzăm, cum sunt cele pentru minorităţi, sau ale Ministerului de Interne, care nu aduc rating. Ar trebui să ne restrângem la două canale, pentru că atât poate suporta TVR. Să nu uităm ca din lipsă de bani, în lunile ianuarie-februarie şi în lunile de vară nu dăm decât reluări. Nu avem producţii decât între martie şi iulie şi octombrie-Sărbătorile de Iarnă. Asta se reflectă în audienţa generală”, susţine şeful TVR. El adaugă şi că trebuie construită o nouă televiziune publică, "ca în anul 2015". “Nu vreau să închid televiziunea, dar soluţia mai viabilă ar fi să construim una nouă. În acest an nu vor fi niciun fel de concedieri colective”, susţine Stelian Tănase.

TVR News și-a încetat emisia pe 1 august

Televiziunea publică a trimis vineri Consiliului Național al Audiovizualului o adresă  prin care solicită retragerea licenței postului TVR News. Acesta este cel de-al doilea canal închis de TVR. Tot ca o măsură de redresare a televiziunii publice, postul TVR Cultural a fost închis în toamna lui 2012.