Guvernul a adoptat programul „Primul siloz” pentru a evita situaţia de anul trecut când agricultorii au fost nevoiţi să îşi vândă cerealele la un preţ scăzut, în lipsa lichidităţilor.
Ordonanţa privind instituirea sistemului temporar de sprijinire a comerţului cu seminţe de consum, stabileşte cadrul de funcţionare a instituţiilor implicate direct în organizarea pieţei primare a seminţelor de consum, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.
De asemenea, programul îşi propune să conecteze sectorul real al producţiei agricole cu piaţa financiară, prin emiterea unui certificat de depozit, având ca suport material seminţele de consum disponibile în sistemul de depozitare licenţiat.
Cereale vândute pe bursă
Certificatul de depozit poate fi utilizat şi pentru a garanta un credit sau a vinde cantitatea de produse înscrisă în el în cadrul bursei de mărfuri ca alternative ale tranzacţionării directe de seminţe de consum.
Licenţa de depozit se emite la solicitarea depozitarului de către Ministerul Agriculturii, iar depozitele licenţiate vor avea dreptul de a emite fiecărui fermier care aduce la depozit seminţe de consum, la solicitarea acestuia, un certificat de depozit.
Licenţierea poate fi solicitată de depozitarii care stochează seminţele de cereale, leguminoase boabe, oleaginoase şi alte seminţe destinate consumului uman, animal, industrializării şi comercializării
Potrivit ordonanţei adoptate ieri de Executiv, certificatul de depozit constituie titlu executoriu pentru seminţele de consum depozitate, cât şi pentru sumele împrumutate şi dobânzile datorate băncilor comerciale în cazul în care acestea sunt utilizate ca garanţie.
CITIŢI ŞI: Pâine, doar din grâu românesc