Judecătorii vor continua protestele în toată ţara şi vor face plângeri la CEDO, au decis reprezentanţii asociaţiilor magistraţilor din România. Protestele vor avea loc în fiecare zi de lucru, între orele 9.00 şi 12.00, până când se vor rezolva problemele din justiţie. Magistraţii au decis să boicoteze toate procesele electorale în care este nevoie de girul lor.
Aceasta este concluzia la care au ajuns azi, magistraţii în urma întâlniri care a avut loc la Curtea de Apel Bucureşti, organizată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.
Judecătorii cer demisia lui Predoiu
Vicepreşedintelui UNJR, Dragoş Călin, consideră că magistraţii sunt în conflict de muncă cu Ministerul de Justiţie. Decizia magistraţilor de a protesta în fiecare zi, vine după ce ministrul Cătălin Predoiu le-a cerut judecătorilor, printr-o declaraţie de presă, să întrerupă protestele, spunând că încetarea activităţii este contrară legii, Predoiu solicitând CSM să se implice în gestionarea crizei. Predoiu a spus că a anunţat CSM, încă de la începutul anului, că nu vor mai fi bani pentru plata sporului de stres, de 50%. Ministrul a precizat că şi instanţele şi parchetele au fost avertizate din timp despre aceste probleme. În replică magistraţii din Asociaţia Magistraţilor din România, au cerut Guvernului demiterea ministerului de Justiţie. Ulterior Predoiu a afirmat că: "Demisia nu este o obţiune!"
A doua zi de proteste Magistraţii de la toate instanţele din Bucureşti, dar şi din Ilfov, Cluj şi Iaşi au suspendat pentru trei ore, activitatea şedinţelor de judecată, pentru a doua zi consecutiv, până la ora 12.00, ca urmare a deciziei prin care sporuri, reprezentând 50% din venituri au fost anulate. Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie, deşi nu sunt afectaţi de această măsură, au decis să întrerupă şi ei, pentru trei ore, activitatea în sălile de judecată.
Personalul auxiliar s-a alăturat, de asemenea, protestelor iniţiate de magistraţi, din acelaşi motiv. Asociaţiile profesionale ale magistraţilor se vor întâlni, azi, la ora 11.00, la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a stabili ce măsuri vor fi luate în continuare.
Ieri, în urma a cinci procese, Curtea de Apel Bucureşti a decis, suspendarea actului administrativ emis de Ministerul Justiţiei prin care a fost întreruptă acordarea sporului de 50%, admiţând cererea judecătorilor şi personalului auxiliar de la Tribunalul Bucureşti şi a procurorilor de la Parchetul Capitalei.
Deciziile de marţi ale Curţii de Apel Bucureşti nu sunt definitive, ele putând fi atacate la instanţa supremă, de Ministerul de Justiţie, dar blochează reducerea salariilor, doar pentru cei care au contestat măsura, în instanţă.
La Judecătoria Cluj nu mai sunt coperți de dosare
Protestul magistraților s-a extins și la Cluj Napoca. Ieri dimineață, pentru o oră, judecătorii nu au mai intrat în sălile de judecată din cauza faptului că ministrul Justiției a emis un ordin prin care le-a fost tăiat sporul de 50 la sută pentru suprasolicitare neuropsihică.
De asemenea, un în premieră pentru justiția românească, Judecătoria Cluj Napoca nu a mai înregistrat cererile de chemare în judecată deoarece lipsesc coperțile cartonate pentru formarea dosarelor.
Președintele instanței, judceătorul Gabriel Năsui a declarat că timp de două zile nu au fost înregistrate cereri. “Avem un necesar lunar de 12.000 de coperți”, a spus Năsui. (Mihai ȘOICA)
ŞTIRE PUBLICATĂ LA ORA 10.35 ŞI REACTUALIZATĂ LA ORA 13.30
CITIŢI ŞI:
Magistraţii bucureşteni refuză să intre în sala de judecată
De Ziua Justiţiei, la CSM s-au împărţit prime
Judecătoarea violatorului „Lăzărică”, „penalizată” cu o promovare