Oameni cu care ne este rușine

Oameni cu care ne este rușine

Un medic care a lucrat ani buni la Spitalul Municipal din Câmpina a fost trimis în judecată, zilele trecute, pentru mai multe infracțiuni, inclusiv pentru fapte de corupție.

 În zilele în care trăim aproape că nu mai surprinde pe nimeni o asemenea știre, însă cazul acestuia prezintă o particularitate care m-a făcut să tresar.

Cadrul medical, pe numele lui Ion Nica, este acuzat că a provocat ilegal avortul mai multor femei. Pentru una dintre ele probele sunt indubitabile, așa cum reiese din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova. După mai bine de 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 - care au adus cu sine și abolirea legii care interzicea avorturile -, o asemenea știre, te face să meditezi la evoluția (sau involuția) societății noastre. De ce ar mai risca o femeie să fie supusă unui avort, și ilegal pe deasupra, într-o perioadă de libertate în care există la dispoziția celor care nu vor să devină părinți tot felul de metode contraceptive?

Mai întâi cred că este util să definim pentru cititorii noștri ce înseamnă în prezent avortul ilegal. Noul Cod penal, intrat în vigoare în luna februarie a anului trecut, definește clar când anume se consideră întreruperea de sarcină ca fiind o infracțiune. În art. 201 Cod penal se arată că este infracțiune întreruperea cursului sarcinii săvârşită în una dintre următoarele împrejurări:

a) în afara instituţiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate în acest scop;

b) de către o persoană care nu are calitatea de medic de specialitate obstetrică- ginecologie şi drept de liberă practică medicală în această specialitate;

c) dacă vârsta sarcinii a depăşit paisprezece săptămâni, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Această din urmă situație a fost reținută în sarcina medicului Ion Nica. Pentru că el este cadru medical, legea mai prevede, pe lângă pedeapsa închisorii, și sancțiunea cu interzicerea dreptului de a profesa.

De ce este un punct de referință vârsta de 14 săptămâni a sarcinii? Pentru că în cazul unei sarcini mai mari de 14 săptămâni, agresiunea asupra fătului nu mai este acceptabilă, mai ales că orice avort realizat după această perioadă pune serios în pericol viața mamei, singurul avort permis în această situație fiind cel în scop terapeutic, fie în interesul mamei, fie în interesul fătului.

Legea mai prevede, în alineatul 7 al aceluiași articol, că nu se pedepsește femeia însărcinată care își întrerupe cursul sarcinii. Mă întreb dacă pe asta s-au bazat femeile care au apelat la doctorul Nica, după ce fuseseră refuzate de alți ginecologi? Probabil că da ori habar nu aveau de ce prevede legea. Dar medicul sigur știa. De fapt, tocmai pe ilegalitatea provocării avortului se și baza acesta când se tocmea, mai ceva ca negustorii, cu femeile disperate, pentru a le smulge cât mai mulți bani în schimbul intervenției chirurgicale. Suma varia în funcție de cât de mare era sarcina, după cum ne-au spus surse din apropierea anchetatorilor. Cadrul medical nu se apuca niciodată să provoace avortul până când nu ajungea în propriile buzunare taxa pretinsă. Adică Ion Nica condiționa actul medical, profitând de niște femei disperate. Un om cu care mie îmi este rușine!

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.