„Steaua şi-a pierdut stilul”

„Steaua şi-a pierdut stilul”

Decât să se întoarcă în România, Costel Gâlcă preferă să antreneze în liga a patra spaniolă în schimbul unui salariu de 5.000 de euro pe lună.

Costel Gâlcă, fost jucător important la Steaua şi la naţionala de fotbal a României, este, de vineri, noul „prin cipal” al formaţiei spaniole de liga a patra Almeria B.   Component al „Generaţiei de Aur”, participant la două Campionate Mondiale (în 1994 şi 1998) şi nelipsit din reprezentativa pregătită de Anghel Iordănescu, Gâlcă a decis s-o ia de jos în antrenorat, semnând un contract pe un an, de pe urma căruia va încasa lunar suma de 5.000 de euro.

Pe vremea când evolua în Primera Division, Gâlcă (37 de ani) a refuzat, ani la rând, dialogul cu presa română. Ieri, bucureşteanul a dovedit că poate fi şi comunicativ.

"Noi am crescut în comunism, cu mai multă sărăcie, şi am fost mai dornici de a ne ridica. A contat mult acest lucru. Şi noi mergeam prin baruri în grup de şase sau şapte, dar aveam rezultate. Bei, dar trebuie să ştii când anume să te duci la distracţie." - Costel Gâlcă, antrenor în liga a patra spaniolă

EVZ: Felicitări, Costel! Cum te simţi în calitate de proaspăt antrenor, după o carieră în care ai fost apreciat, la rândul tău, de mulţi tehnicieni? Costel Gâlcă: Sunt bucuros, chiar dacă echipa pe care o voi antrena activează în divizia a patra. Avem însă obiective mari. La anul vrem să promovăm în divizia a treia, apoi să ajungem în cea de-a doua. E debutul meu ca tehnician, am emoţii. 

Cum ai ajuns la Almeria B? Am activat ca jucător la Almeria, am relaţii bune cu preşedintele clubului. Am vorbit pe tema asta două trei luni. S-au gândit la mine, fiindcă sunt tânăr, cu perspectivă.

Ai semnat un contract avantajos din punct de vedere financiar?  Am semnat pe un an. În această divizie, antrenorii câştigă între 2.000 şi 5.000 de euro, iar jucătorii între 1.000 şi 7.000 de euro. Am şi primă de obiectiv suma de 20.000 de euro. Nu banii sunt importanţi, ci să antrenezi. Oricum, cel mai mic buget în divizia noastră este de 500.000 de euro, iar cel mai mare - un milion de euro. Ne încadrăm perfect. Se doreşte performanţă.

Patronul cultivă dovlecei

Ce afaceri are patronul tău? Preşedintele investeşte în imobiliare şi în domeniul agricol. Are multe sere în care se cultivă felurite legume: roşii, castraveţi, dovlecei, cartofi...

Lumea din ţară nu mai ştie de multă vreme nimic despre tine. N-am mai fost în ţară de anul trecut, când mi-am luat licenţa PRO. N-am vrut să ies în evidenţă. Mai merg pe la părinţi, în rest stau cu familia numai în Spania.

Ce ştii despre campionatul românesc? Totul. Urmăresc meciurile din Liga I. Am antenă parabolică, prind multe posturi româneşti. Dinamo, Steaua şi Rapid n-au prins momente bune în acest sezon. Unirea a demonstrat că a luat titlul pe merit. Totuşi, dacă Timişoara ar fi primit punctele înapoi mai devreme, altfel ar fi fost campionatul. La Unirea s-a văzut clar mâna lui Petrescu.

Cum comentezi situaţia existentă în prezent la Steaua, fosta ta echipă? Steaua şi-a pierdut stilul de la an la an, a plimbat jucătorii, şi-a pierdut tehnicitatea. Steaua din timpurile mele avea un joc plăcut. Noua conducere a renunţat la fotbaliştii care imprimau un stil la echipă. Steaua era o formaţie care domina prin posesie, ritm, dorinţa de a câştiga. Astăzi se preferă fizicul jucătorilor, nu talentul. Ştiu că Gigi se amestecă la echipă. Normal ar fi să stea pe margine. Când vede că nu sunt rezultate, se bagă peste antrenor, crezând că poate redresa situaţia.

Nu eşti tentat să antrenezi în România? Am avut şi oferte din ţară, dar le-am refuzat. Una a fost de la FC Naţional, când era în Liga I. S-a impus familia. Copiii sunt încă mici, au doar nouă ani. Nu pot pleca din Spania.

Ne puteți urmări și pe Google News