Ape tulburi la vârful PNL. Şeful liberalilor Crin Antonescu are numai vorbe de bine pentru predecesorul său şi îl contrazice pe prim-vicepreşedintele Ludovic Orban în privinţa unei eventuale nominalizări a lui Tăriceanu ca premier. El nu a exclus această variantă, în ipoteza în care ar câştiga alegerile prezidenţiale, deşi precizează că este prematur să discute despre acest subiect. În plus, surse liberale spun că oamenii lui Tăriceanu ar putea conduce campania pentru prezidenţiale.
Afirmaţiile sale despre fosta conducere a PNL vin în contextul în care, la ultima şedinţă a Biroului Politic Central al partidului, Antonescu a avansat anumite propuneri legate de coordonarea campaniei sale electorale de natură să îl supere pe colegul său Orban şi să indice o posibilă apropiere a actualului preşedinte liberal de gruparea Tăriceanu. Surse liberale au precizat pentru evz.ro că Antonescu a prezentat trei variante de şefi de campanie- Ludovic Orban, Relu Fenechiu, iar cea de-a treia ar fi un tandemn format din oamenii lui Tăriceanu, respectiv Bogdan Olteanu (perceput ca mâna dreaptă a fostului premier) şi Dan Motreanu (fost secretar general al PNL). Posibilitatea ca întreaga campanie electorală să fie coordonată de către oamenii lui Tăriceanu ar fi de natură să tensioneze relaţiile dintre Antonescu şi Orban. Antonescu controlează doar 60% din partid
Acelaşi surse au precizat că a existat deja o discuţie între Crin Antonescu şi Bogdan Olteanu, care a pus câteva condiţii legate de formarea întregii echipe. Olteanu a cerut să fie lăsat să aleagă oamenii din staff-ului electoral şi să beneficieze de libertate de acţiune în ceea ce priveşte partea de strategie şi de organizare. "Antonescu îşi dă seama că, în prezent, deţine doar 60% din partid. Prin această mişcare încearcă să câştige filialele apropiate de Tăriceanu, pentru a le mobiliza în campania electorală", ne-a declarat un lider liberal. Nu este mai puţin adevărat că o cooptare a lui Olteanu poate fi interpretată ca o apropiere de PSD, a mai comentat liberalul. Termenul limită pentru luarea unei decizii este de 6 iulie, dată la care liberalii ar trebui să tranşeze problema în Biroul Poltiic Central.
Tăriceanu îşi face datoria
Crin Antonescu s-a declarat mulţumit de activitatea lui Călin Popescu Tăriceanu, atât ca lider al deputaţilor liberali, cât şi ca membru de partid. Invitat la Realitatea FM, el a precizat că nu are ce să-i reproşeze acestuia, pentru că fostul premier "este un parlamentar care îşi face datoria", de când a preluat conducerea grupului liberal.
Preşedintele PNL a mai spus că nu are niciun indiciu că Tăriceanu nu şi-ar fi făcut treaba şi în cazul Năstase, deşi percepţia publică ar fi una eronată, aceea că partidul a făcut zid în jurul deputatului PSD. "Eu nu am niciun element să afirm că nu şi-a făcut treaba. Este un om care s-a ocupat de conducerea grupului de când a preluat-o",a comentat el. Şeful PNL a mai susţinut însă că nu ştie detalii despre şedinţa grupului parlamentar al partidului în care s-a discutat poziţia deputaţilor în cazul Năstase şi nici nu îşi explică de ce unii aleşi liberali s-au declarat confuzi în privinţa votului, dar va cere lămuriri.
Antonescu a susţinut că PNL nu face zid în jurul lui Năstase, însă există nişte proceduri ce trebuie respectate atât de Parlament, cât şi de Parchet. El a mai susţinut că discuţiile din Cameră nu a fost pe fond şi că, de-a lungul timpului, liberalii au votat pentru ridicarea imunităţii parlamentare a lui Năstase şi chiar a propriilor demnitari, el referindu-se la cazul Paul Păcuraru.
Întrebat despre declaraţia lui Ludovic Orban potrivit căreia, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu-l va nominaliza pe Tăriceanu ca premier, Antonescu a avut o replică scurtă şi la obiect. "Asta este părerea lui Ludovic Orban", a spus Antonescu. El a adăugat însă că nu se pune problema acum să pună un premier de la PNL, fie el Tăriceanu sau altcineva.
Negocieri cu PDL, numai fără Băsescu
PNL ar putea avea o alianţă politică cu PDL, însă numai în cazul în care Traian Băsescu nu mai este preşedintele ţării."Dacă nu mai este preşedinte al României se poate purta o discuţie. Degeaba discuţi ceva cu PDL când decizia acolo o ia altcineva, respectiv preşedintele", spune Crin Antonescu.
Prima condiţie pentru eventuale alianţe politice ale PNL este nevoia unui alt mod de abordare a actului politic şi existenţa altor personalităţi în partidele respective, mai spune liderul liberal.
"Am văzut, din înregistrările de la Măgurele, cam cum se discută într-un partid, de ce sunt interesate partidele româneşti. Şi o spun cu părere de rău: la fel, sau chiar şi mai rău, se discută la PD-L, la fel se discută şi la PNL. În felul acesta, oricine se poate alia cu oricine", a spus Crin Antonescu, făcând referire la recentele discuţii din cadrul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.