Normele enunţate de guvern prevăd că, pentru un apartament de 50.000 de euro, proprietarul plăteşte 270 de euro/lună.
Programul guvernamental „Prima casă” apropie rata la bancă de chiria lunară din Capitală. Mai exact, în cazul unui apartament de 50.000 de euro, rata lunară va fi de 270 de euro la un credit pe 25 de ani, potrivit ministrului de finanţe, Gheorghe Pogea. În jurul acestei sume se situează şi chiriile.
„În condiţiile în care chiriile au mai scăzut în ultima vreme, putem spune că pentru un astfel de apartament cu două camere, situat în cartierele Bucureştiului, se plăteşte în jur de 220-240 de euro lunar”, afirmă Radu Zilişteanu, analist imobiliar.
50.000 de euro, la un venit de 595 de euro În unele cazuri, achiziţia ar putea fi chiar mai rentabilă. Maria B., din Bucureşti, plăteşte acum 350 de euro pentru o locuinţă de trei camere. Întrucât spaţiul nu a fost renovat şi se află într-o zonă cu mult zgomot şi praf, ea speră să-şi convingă proprietarul s-o vândă cu maximum 60.000 de euro. În acest caz, rata lunară ar fi chiar mai mică decât chiria.
Dacă forma finală a proiectului va respecta normele stabilite în şedinţa de guvern de ieri, Maria, care nu are nicio locuinţă în proprietate şi câştigă, lunar, cel puţin 595 de euro/familie, îşi va putea achiziţiona un apartament de 50.000 de euro sau chiar unul de 60.000 de euro (suma maximă garantată de stat), în cazul unui venit de 714 euro/lună.
Pentru a face un împrumut, ea trebuie să dispună de un avans de 5% din suma dorită. Rata dobânzii va fi EURIBOR la trei luni plus maximum 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maximum 2,5% pentru împrumuturile în lei. „Dacă azi facem o raportare la ceea ce există pe piaţă şi luăm nivelul EURIBOR de vineri, pentru creditele în valută, de 1,28 plus marja de maximum 4%, ajungem la o dobândă de 5,28% faţă de 10-11-12%, cât este acum în euro”, a anunţat premierul Emil Boc. Creditare mai ieftină Şeful executivului a afirmat că, în prezent, potrivit condiţiilor practicate pe piaţă, o persoană care ia un credit de 50.000 de euro, pe o perioadă de 25 de ani, plăteşte dobânzi de 81.000 de euro, în timp ce în cadrul acestui proiect dobânzile vor fi de 41.000 de euro.
Pentru a beneficia însă de facilităţile programului, Maria nu are voie să vândă apartamentul în următorii cinci ani şi poate face creditul pe o perioadă maximă de 30 de ani. În cazul în care ea dispune de un avans mai mare de 3.000 de euro, rata poate scădea de la 270 la 250 de euro, de exemplu.
Dacă ea va dori o locuinţă mai scumpă, de peste 60.000 de euro, va plăti avansul solicitat, de 3.000 de euro, şi va aduce în plus diferenţa. În cazul unui apartament de 100.000 de euro, de exemplu, se va plăti avansul plus 40.000 de euro, sumă care poate proveni din fonduri proprii sau, de exemplu, dintr-un credit bancar de nevoi personale. Statul îi poate lua casa Mariei dacă ea nu plăteşte rata trei luni consecutiv.
Guvernul impune băncilor o serie de reguli. „Băncile au interesul să se implice pentru că, în primul rând, nu se expun niciunui risc, întrucât suma e garantată de stat”, a declarat Gheorghe Pogea.
Circa 17.000 de credite accesibile în 2009 Băncile care vor să participe trebuie să aibă acoperire teritorială la nivel naţional şi/sau judeţean. Contractul de credit nu va conţine clauze care să permită modificarea unilaterală de către bancă, iar băncile nu vor cere comision de rambursare anticipată. Comisioanele totale pentru finanţarea garantată nu vor depăşi 1,35% pe an. În 2009, plafonul garanţiilor care pot fi emise în cadrul programului este de un miliard de euro, ceea ce înseamnă în jur de 17.000 de credite.
PROCEDURI Paşii necesari pentru „Prima casă”
Primul pas pe care trebuie să-l facă un candidat la acest program este să meargă la notariat şi să dea o declaraţie pe proprie răspundere, cum că nu deţine şi nici nu a deţinut o locuinţă. Apoi se va adresa uneia dintre băncile participante la program.
Instituţiile interesate îşi vor depune ofertele în termen de şapte zile după publicarea în Monitorul Oficial. „Garanţia e plătibilă la prima cerere scrisă a finanţatorului, dacă în contractul încheiat între finanţator, fond şi bancă sunt îndeplinite condiţiile. Garanţia nu va depăşi 60.000 de euro şi acoperă doar principalul, exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare”, a adăugat ministrul finanţelor.
Plata garanţiei se va da în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plată de către Fondul Naţional de Garantare de la bancă, iar sumele vor fi plătite de către Ministerul Finanţelor Publice din bugetul de stat.