Legea antifumat, sărită de pe ordinea de zi la Cameră. Societatea civilă acuză amendamente aberante și interese ale industriei tutunului

Legea antifumat, sărită de pe ordinea de zi la Cameră. Societatea civilă acuză amendamente aberante și interese ale industriei tutunului

Comisia de Sănătate de la Camera Deputaților a amânat pentru a treia oară consecutiv discutarea modificărilor la Legea 349 din 2002. Coaliția România Respiră consideră că tergiversarea legii prin care se interzice fumatul în spații publice închise apără interesele industriei tutunului în dauna sănătății românilor. Pe 30 iunie Parlamentul intră în vacanță.

Comisia de Sănătate de la Camera Deputaților a amânat pentru a treia oară consecutiv discutarea modificărilor la Legea 349 din 2002. Coaliția România respiră consideră că tergiversarea legii prin care se interzice fumatul în spații publice închise apără interesele industriei tutunului în dauna sănătății românilor. Pe 30 iunie Parlamentul intră în vacanță.

Ioana Tomuș, reprezentanta organizației Tinerii uniți, membră a Coaliției România Respiră, a declarat că amânarea iar și iar a modificărilor la lege arată presiunile care vin din zona producătorilor și a distribuitorilor de produse din tutun. Modificările în cauză ar alinia legislația României la cea europeană și ar apăra sănătatea oamenilor, mai spun reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale. La rândul ei, dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renunțarea la fumat de la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din București, s-a revoltat împotriva unor amendamente scrise pe genunchi de deputatul Horia Grama și depuse pe ultima sută de metri.

Potrivit acestor amendamente calificate de medic drept aberante, nu se va putea fuma în baruri, restaurante, cluburi, acolo unde elevii nu au acces, însă se va putea în spitale și școli. Așa cum sunt definite spațiile în amendamentele incriminate se va putea fuma lejer nu în sălile de clasă sau cabinetele medicilor, dar pe holuri, cantine și toalete. Adică peste tot unde nu se dau consultații, respectiv nu se țin ore. Potrivit unui alt amendament, patronii de restaurante și baruri ar trebuie să plătească o nouă taxă pe viciu pentru profitul realizat în spațiile în care se fumează, cuantificat la 20%. Acești bani ar urma să intre în buzunarul Ministerului Sănătății.

Reprezentanții societății civile susțin că un astfel de profit nu are cum să fie calculat și se declară dezamăgiți că șeful Comisiei de Sănătate de la cameră, medic de meserie, evită să promoveze legea în forma în care ea a fost adoptată de Senat. Deși verbal dr. Buicu a declarat că susține legea, în fapt, nu a pus-o pe ordinea de zi săptămâni în șir. Le e teamă parlametarilor că vor fi nevoiți să iasă în curte pentru a fuma? Ei nu respectă nici măcar legea în vigoare întrucât în cabinete și comisii se fumează în condițiile în care legea spune clar că în instituțiile statului este interzis. Cei care fac legea sunt ptimii care nu o respectă, a mai spus Ioana Tomuș.

Pe 30 iunie Parlamentul intră în vacanță, astfel că șansele ca modificările la legea antifumat să fie puse în discuție sunt minime.