„Borduriada” a pregătit copacii pentru dezastrul din Bucureşti
- Adam Popescu
- 4 iunie 2009, 09:00
Viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, a şi găsit vinovaţii pentru numărul mare de arbori doborâţi de furtuna de marţi: cei care fac parcări şi pun borduri şubrezesc rădăcinile pomilor.
Dacă PSD va câştiga alegerile cu 3-4 procente în faţa PDL, atunci social-democraţii ar trebui să se retragă de la guvernare pentru a creşte astfel şansele candidatului Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale din toamnă. Aşa sună ideea-cheie a strategiei PSD post alegeri-europarlamentare, discutată recent în Grupul de strategie din Kiseleff, 10. Din fericire, pe lista de după furtună nu apare nicio victimă, chiar dacă unii dintre copaci au căzut peste autobuze cu călători sau peste autoturisme cu pasageri.
Vinovatul pentru numărul mare de arbori smulşi din rădăcini în Capitală nu a întârziat să apară. Acesta este chiar muncitorul „Dorel” care - atunci când face parcări printre copaci sau pune borduri - sapă prea adânc, înconjoară arborii cu ciment sau le taie din rădăcini. Aşa susţine Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei. El este însă contrazis de şefii administraţiilor domeniilor publice, potrivit cărora primăria întârzie cu avizele pentru toaletarea copacilor. Fotoreporterii EVZ au surprins imagini grăitoare: copaci căzuţi având rădăcinile tăiate recent de muncitorii care schimbaseră bordurile. EXPLICAŢIE
Fenomen obişnuit, cauzat de un front atmosferic rece
Furtuna de marţi este una normală pentru luna iunie, neavând legătură cu schimbările climatice de la nivel mondial. „Fenomenul deosebit din zona Capitalei a fost determinat de trecerea unui front atmosferic rece, cu orientare sud-vest/ nord-est, care a intrat în ţară prin Oltenia şi a ieşit ieri prin nordul Moldovei. Aerul rece a intrat în contact cu masa de aer cald din regiunile afectate şi astfel s-a declanşat furtuna”, a explicat meteorologul Dumitru Baltă.
Potrivit acestuia, furtuna de zilele trecute poate reapărea când contrastul de temperatură e foarte mare, dar „nu trebuie să nu mai dormim noaptea din cauză că vine frontul”.
În perioada următoare, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vremea va fi instabilă, cu averse şi chiar descărcări electrice în toată ţara. Maximele termice vor ajunge din nou la 30-32 de grade Celsius, iar minimele vor fi cuprinse între 6 şi 18 grade Celsius.
CURSĂ. Şoferii au făcut slalom printre crengile rupte de vântul care a suflat cu 70 km/h Foto: Octavian Cocoloş PĂMÂNT. Şi arborii tineri au avut de suferit la prima furtună zdravănă Foto: Octavian Cocoloş
VICTIME COLATERALE. Stâlpii de electricitate bagă maşinile în service, şoferii în spital şi lasă cartiere întregi fără curent electric Foto: Octavian Cocoloş
BUCUREŞTIUL FAŢĂ CU FURTUNA
Primăria Capitalei îşi numără arborii
În Capitală, sectorul 1 a fost zona cea mai afectată de furtuna anunţată de avertizarea cu cod galben a meteorologilor. Peste 60 de arbori au fost smulşi din rădăcini, alţi 60 având coronamentul afectat. Traficul a fost îngreunat pe bulevardele principale (Kiseleff, Dorobanţilor, Aviatorilor), patru imobile - între care şi o grădiniţă - au rămas fără acoperiş, iar 12 şoferi se văd acum nevoiţi să-şi ducă maşina în service. Nu au scăpat uşor nici sectoarele 6 şi 2, în care s-au prăbuşit 51, respectiv 26 de arbori. Vinovat e cine face parcări
„Au căzut atâţia copaci din cauză că nu au fost toaletaţi sau rădăcinile lor au fost tăiate de cei care au construit parcări pe marginea drumurilor, zidind copacii în beton, sau de cei care au pus borduri”, a încercat o explicaţie viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, aruncând astfel vina pentru pagubele făcute de fenomenul natural în curtea primăriilor de sector. Acestea au pasat însă repede „pisica” înapoi, blamând Primăria Capitalei că nu dă avize la timp pentru ca arborii să fie toaletaţi, devenind astfel mai rezistenţi. Gabriel Călinescu, şeful parcărilor din sectorul 3, e unul dintre cei care îl contrazice pe viceprimar: „Cel puţin în sectorul 3, când s-a construit o parcare s-a ţinut cont de copaci. Dacă au fost arbori foarte bătrâni, noi am făcut demersuri pentru tăierea lor. Eu n-am văzut cazurile de care vorbeşte domnul Raicu. Dacă tai din rădăcina unui copac, el se usucă, nu?”.
Potrivit lui Călinescu, o problemă poate fi numărul mare de arbori care trebuie toaletaţi în Capitală şi care nu pot fi îngrijiţi la timp. „Pentru a tăia un arbore uscat în sector, nouă ne trebuie aviz de la Capitală. Situaţia dificilă este, mai degrabă, cu aceste avize, care se obţin foarte greu. Acum vin la 30 de zile, dar veneau la două-trei luni”, a declarat acesta.
Mai mult, Gabriel Călinescu susţine că, de multe ori, chiar şi după trei luni, avizul era negativ.
Nici la sectorul 1 nu s-a auzit de explicaţia vicelui Raicu. „Nu sunt de specialitate, dar nu cred că are vreo legătură. În sectorul 1, zona cu cea mai multă vegetaţie din Bucureşti, numărul mare de copaci doborâţi poate fi pus pe seama faptului că aceştia au fost ca o barieră în calea furtunii”, a arătat Alex Ichim, de la Primăria Sectorului 1.
El susţine că în „curtea” lui Chiliman se lucrează la replantări, pentru a remedia greşelile făcute de vechile administraţii, care au plantat copaci cu durata de viaţă mică. Nu avem cadastru verde
Că-i vina lui „Dorel” de la parcări şi borduri sau a celor din primărie, care întârzie cu avizele, un lucru e sigur: Bucureştiul nu are încă un cadastru verde, deşi acesta trebuia să fie gata din 2007. „Se lucrează la acest document, nu avem o evidenţă a copacilor bătrâni şi a celor care trebuie tăiaţi”, arată Primăria Capitalei.
Până când se vor număra copacii- pericol public, instanţele continuă să fie asaltate de procese in tentate de asigurători administraţiilor locale. Aceştia încearcă să recupereze daune de sute de mii de euro, plătite şoferilor care-şi încheie poliţe CASCO. „Sunt plătite sume mari pentru copacii căzuţi peste maşini. Avantajul asigurătorilor e că au de partea lor legislaţia rutieră, potrivit căreia primăria plăteşte dacă a contribuit, prin neglijenţă, la producerea unor prejudicii. Aceste plăţi se fac, este adevărat, tot din banii contribuabililor”, au explicat surse judiciare. (Raluca Dan)
ALTERNATIVĂ
Aveţi doar RCA, apelaţi la instanţă!
În timp ce şoferii care şi-au încheiat poliţe CASCO pentru autoturismele distruse de copaci sau de stâlpi doborâţi de vânt scapă de griji, celor care au doar asigurarea auto obligatorie (RCA) le rămâne o singură alternativă: să dea în judecată primăria pe raza căreia locuiesc, Administraţia Domeniului Public sau compania de distribuţie a energiei electrice.
Astfel, directorul de daune al companiei de asigurări Astra- Uniqa, Răzvan Irimia, a explicat că poliţa de asigurare CASCO acoperă cheltuielile cu reparaţia autoturismului care suferă daune provocate de fenomene naturale, furt, loviri, izbiri, căderea de corpuri, precum şi accidente rutiere. Preţul mediu pe care trebuie să-l plătească cei care vor să beneficieze de o poliţă de asigurare CASCO variază între 700-1.000 euro pe an. Nu toţi asigurătorii acoperă însă daunele provocate de vandalism sau de inundaţie.
Pe de altă parte, şoferii cu RCA trebuie să ştie că, la fel ca şi asigurătorii, au legea de partea lor în cazul unui proces cu autorităţile locale. „Procesul nu este costisitor, iar dacă îl câştigă nu vor plăti nici măcar cheltuieli de judecată, acestea imputându-i-se vinovatului”, au explicat juriştii. (Ana Bâtcă) DIN ŢARĂ
Case şi drumuri inundate
Vâlcea. În comuna Vaideeni, cantitatea de precipitaţii căzută marţi seara a fost de 50 de litri pe metrul pătrat, iar viiturile de pe versanţi au blocat cu buşteni şi gunoaie valea pârâului Boşiţa, care trece chiar prin centrul comunei. Puhoiul de apă a rupt asfaltul de pe DJ 665 şi a inundat câteva zeci de gospodării. „Abia am reuşit să ne salvăm copiii. Mâlul are o jumătate de metru în case şi aproape un metru în beciuri”, povesteşte un localnic din Vaideeni. Prahova. În Ploieşti, traficul a fost bulversat timp de o oră, iar mai multe locuinţe şi intersecţii importante au fost inundate de ploaia torenţială. Dâmboviţa. Precipitaţiile pu ternice de aseară au blocat, timp de aproximativ trei ore, traficul rutier prin pasajul subteran spre DN 72 A (Târgovişte-Câmpulung Muscel) şi au inundat curtea Spitalului Municipal Târgovişte. Olt. Sudul judeţului a fost cel mai afectat de furtuna de marţi seară. Ieri după-amiază, locuitorii din oraşul Corabia, precum şi cei din 13 comune nu aveau încă energie electrică. Vântul puternic a spulberat acoperişurile a sute de case şi 50 de solarii, iar 600 de hectare de teren agricol au fost inundate. Timiş. Ploile torenţiale care au căzut în ultimele zile au afectat podul de peste râul Semiţa, de pe DN 57, pe raza localităţii Jamu Mare. Podul s-a surpat marţi după-amiază, iar drumarii spun că îl vor repara până luni.
În Timişoara, din cauza ploii torenţiale, clădirile de patrimoniu nerenovate din centrul oraşului au devenit adevărate pericole publice. De altfel, un bărbat a ajuns la spital cu capul spart, după ce a fost lovit de ţiglele rupte de pe acoperişul unei astfel de clădiri. (Mara Popescu)