PSD şi PDL încheie campania la egalitate

PSD şi PDL încheie campania la egalitate

SONDAJ INSOMAR. Niciunul dintre cele două partide nu a reuşit să ia avans în cursa pentru Bruxelles, menţinându-se în jurului lui 31%.

Raporturile de forţe între PSD şi PDL nu s-au reglat în campania electorală, social-democraţii şi democrat-liberalii fiind cotaţi la egalitate, cu 31%, cu câteva zile înainte deschiderea urnelor. Mai mult, tendinţa de stagnare se remarcă la ambele partide, care au luat startul în cursa pentru Parlamentul European de la 30,9% - PSD şi 30,8% - PDL. Situaţia este relevată de două sondaje INSOMAR, primul realizat în perioada 30 aprilie-5 mai, al doilea între 29 şi 31 mai şi dat publicităţii ieri.

PNL este singurul partid care, în perioada scursă între cele două măsurători sociologice, a reuşit un salt de 2,2%, începând campania de la 18% şi terminând- o la 20,2%. Potrivit studiului INSOMAR, realizat la cererea Realitatea TV, UDMR este cotat cu 6,8%, în scădere cu un procent, PRM cu 5,9%, iar Elena Băsescu cu 3,9%, în ultimele două cazuri pierzându-se de la începutul campaniei doar câte 0,3%. Partidele îşi păstrează fiefurile

PSD şi PDL îşi păstrează aceeaşi structură a electoratului, socialdemocraţii fiind preferaţii alegătorilor din mediul rural, iar democrat-liberalii ai celor din urban. Astfel, PSD are o cotă de 35,2% la ţară spre deosebire de PDL care e creditat cu 28,3%. La oraş situaţia este inversă, PDL figurând în intenţiile de vot a 33,4% dintre cei intervievaţi, în vreme ce pentru PSD optează 26,7%.   Diferenţele urban-rural se încadrează în jurul a 1% în cazul celorlalţi competitori. PNL este cotat cu 20,8% la oraş şi 19,4% la ţară, iar în cazul UDMR variaţia este de la 6,3% la 7,3%. Tot un procent diferenţă între urban şi rural înregistrează şi PRM, 6,4%-5,4%. Tendinţa este aceeaşi în cazul Elenei Băsescu, preferată de 4,6% dintre alegătorii din mediul urban şi de 3,2% dintre cei din rural. Partidele îşi conservă şi fiefurile tradiţionale.

PDL înregistrează cea mai mare intenţie de vot în Bucureşti, 36,5%, având o cotă superioară PSDului doar în Transilvania, 31,1%. Social-democraţii domină însă Moldova şi Muntenia cu 35,8%, respectiv 38,7%. PNL, are un scor electoral mai mare decât media naţională în Moldova, 23,5%, şi în Bucureşti, 24,5%. UDMR rămâne favorit în Transilvania, cu 19,5%, în vreme ce în celelalte regiuni nu trece de 1%. PRM are cea mai bună cotă electorală în Bucureşti, 7,9%, dar un scor foarte bun şi în Muntenia, 6,9%.

PREZIDENŢIABILI Crin Antonescu nu ţine pasul cu partidul

Dacă liberalii s-au înscris pe un trend ascendent, prezidenţiabilul PNL Crin Antonescu manifestă o tendinţă inversă. Cotat în aprilie cu 20% în intenţiile de vot, el a ajuns la finalul lui mai la doar 15,7%. În creştere este Mircea Geoană care, faţă de ultima măsurătoare, este creditat la capitolul intenţie de vot la prezidenţiale cu 24,3%, faţă de 20,8% luna trecută.   Preşedintele Traian Băsescu râmâne în jurul a 38% în preferinţele celor intervievaţi, în uşoară scădere, de la 38,1% la 37,5%. Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor este cotat, la sfârşitul lui mai, cu 6,8%, iar principele Radu cu 4,2%. 3,5% dintre cei chestionaţi au declarat că ar vota la prezidenţiale cu candidatul UDMR.

Sondajul INSOMAR, dat publicităţii ieri, a fost realizat în perioada 29-31 mai, la comanda Realitatea TV, pe un eşantion de 12,283 de persoane, în perimetrul a 600 de secţii de votare. Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute este de 1,5%.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, dumneavoastră cu cine aţi vota?

 

Citiţi mai multe pe evz.ro/europarlamentare.

Ne puteți urmări și pe Google News