SPIONAJ în Germania

SPIONAJ în Germania

Anchetă la un centru de interceptare a comunicaţiilor prin satelit. Angela Merkel trebuie să dezvăluie ce cuvinte-cheie a utilizat pentru căutări în numele Agenţiei Naţionale.

Conservatorii germani i-au acuzat luni pe partenerii de guvernare social-democraţi de subminarea cancelarului Angela Merkel prin faptul că pun presiune asupra executivului pentru a dezvălui dacă serviciului de informaţii externe BND i-a ajutat pe aliaţii americani pentru a spiona companii germane, transmite DPA.

Potrivit Agerpres, o  anchetă parlamentară investighează dacă un centru de interceptare a comunicaţiilor prin satelit, operat de BND (Bundesnachrichtendienst), a executat căutări în numele Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA). Comisia vrea ca Angela Merkel să dezvăluie cuvintele-cheie utilizate pentru aceste căutări.

În opinia lui Horst Seehofer, prim-ministru al landului Bavaria şi liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), presiunea exercitată de Partidul Social-Democrat (SPD) în acest scop este ''absolut inacceptabilă'' şi ''neconformă cu responsabilitatea ce revine unui partid aflat la guvernare''.

Duminică, liderul SPD, Sigmar Gabriel, a cerut ca lista cuvintelor-cheie să fie înmânată comisiei de anchetă, insistând că ''trebuie să eliminăm cât de repede posibil suspiciunea că BND a ajutat agenţiile americane să spioneze companii germane''. Gabriel, vicecancelar şi ministru al economiei în cabinetul Merkel, a afirmat că ar fi un ''scandal'' dacă aceste fapte au avut loc.

La rândul său, ministrul de externe, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, a declarat, printr-un purtător de cuvânt, că, potrivit unei analize a ministerului său, nu există, din punct de vedere juridic, nicio limitare a modului în care guvernul poate trata o astfel de listă.

O reacţie a avut şi Armin Laschet, unul din liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU), care l-a acuzat pe Sigmar Gabriel că ''pune în mod negjlijent în pericol relaţia cu Statele Unite şi cooperarea în materie de informaţii într-un moment în care ne confruntăm cu ameninţări din partea terorismului internaţional''.

'Rezultatul va fi comunicat comisiei în cel mai scurt timp'', a declarat la Berlin purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, iar deliberările privind eventuala predare a acestei liste către comisia parlamentară de anchetă continuă.

Ne puteți urmări și pe Google News