Plafonarea prețului la energie, gaură la buget de 1 miliard de euro

Plafonarea prețului la energie, gaură la buget de 1 miliard de euroPrețuri energie. Sursa foto: EVZ

Plafonarea prețului la energie a îndatorat statul cu 1 miliard de euro la furnizorii de energie, anunță Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

Plafonarea prețului la energie nu este cea mai bună soluție

Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a declarat într-o conferinţă organizată la Sinaia că în urma aplicării schemei de plafonare a preţurilor la energie, datoria se ridică la circa 1 miliard de euro.

Mai mult, Daniela Dărăban a mai spus că „Din estimările noastre, pe energie electrică este, de fapt şi de drept, problema pe 2024, când încă s-a mai facturat la valoarea maximă a plafonului pe primele două tranşe. Din estimările făcute, credem că suntem undeva la un miliard de euro datorie doar pentru anul 2024, dar, din nefericire, suma nu este confirmată de ANRE”.

Directoarea de la ACUE consideră că „am ajuns cumva la momentul în care acest mod de finanţare a ajutorului social trebuie să se schimbe, pentru că vom ajunge, în martie 2025, în al patrulea an de implementare, în care furnizorii, prin obligaţia impusă de lege, finanţează reducerile de preţ decise de statul român”.

Este o schemă greoaie şi greu de administrat

Daniela Dărăban a atras atenția că plafonarea prețului la energie este „schema este foarte greoaie şi greu de administrat. Ne dorim să ieşim din această schemă pentru că rolul furnizorilor este altul pe piaţa de energie şi am vrea să facem lucrurile la care ne pricepem: să asigurăm energia clienţilor, nu să plătim reducerile de preţ decise de statul român”.

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) | LinkedIn

Plafonarea prețului la energie nu este cea mai bună soluție. Sursa foto: Daniela Dărăban/linkedin.com.

Directoarea a mai  precizează că problema este la costul cu achiziţia de energie: „Dacă ne uităm care sunt elementele care duc la creşterea preţului în factura finală, aproximativ 50% este procentul costului pe care furnizorul îl are cu achiziţia energiei electrice. Restul sunt toate segmente de cost fix: tariful de distribuţie, taxe, TVA, tariful de transport, tariful de sistem”.

Plafonarea prețului la energie, o soluție proastă care trebie schimbtă

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie a dat ca exemplu Gas Release Program: „Propunerea noastră a fost să facem ceva similar şi pe piaţa de energie electrică. Un Power Release Program este o modalitate de a asigura accesul la energie în cursul anului 2025, într-un mod de programare a cantităţilor care să fie scoase la tranzacţionare pe piaţă”.

În opinia directorului executiv, „nu poţi să crezi că vei avea un preţ bun pentru aprilie 2025 când tu astăzi ai lichiditate zero pe pieţele angro de energie şi de gaze naturale. Nici producătorilor şi nici nouă, furnizorilor, nu ne place să ni se spună cum să ne facem tranzacţiile şi cum să luăm deciziile comerciale”.

Daniela Dărăban a concluzionat: „un eşec al ieşirii din plafonare va costa până la urmă toată piaţa de energie. Pentru că acest mod de a plafona preţurile, dacă va continua, începe deja să devină nociv pieţei. Vedeţi, nu e lichiditate, nu mai există competiţia”.

Revista presei