„În România există mai mulţi Adrieni Năstase”

„În România există mai mulţi Adrieni Năstase”

Deputatul german creştin-democrat Gunther Krichbaum a criticat ieri lipsa de progres a României în lupta anticorupţie şi obiceiul politicienilor români de a folosi imunitatea parlamentară pentru a se sustrage urmăririi penale, într-o declaraţie în care numele lui Adrian Năstase a apărut recurent, ca un simbol al suspecţilor de corupţie.

Krichbaum a spus că rezoluţia prin care parlamentul german a cerut UE suspendarea fondurilor pentru ţara noastră este „un semnal de forţă”, prin care România este invitată „să se trezească” şi să folosească timpul rămas până la raportul de monitorizare din iulie pentru a grăbi reforma în justiţie. Renunţaţi la imunitate!

Deputatul german, şef al Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, a avertizat că este important ca procesele suspecţilor de corupţie să se desfăşoare în instanţă. „Dacă există suspiciuni faţă de un parlamentar, atunci să fie declanşat un proces, şi dacă vinovăţia este dovedită, atunci trebuie să existe o condamnare, iar pedeapsa trebuie să fie pe măsura faptelor săvârşite”, a precizat Krichbaum, care a exemplificat cu numele fostului premier PSD.

„Nu vorbesc numai despre Adrian Năstase, în România există mai mulţi Adrieni Năstase. Jocurile acestea privind tergiversarea procesului său şi amânarea ridicării imunităţii sale au fost privite cu nedumerire de parlamentarii europeni”, a spus Krichbaum, care a amintit şi de cazurile Miron Mitrea şi Şerban Mihăilescu.

Parlamentarul german a mai subliniat că se aşteaptă ca suspectaţii de corupţie să renunţe singuri la imunitatea parlamentară. „Ştiu că imunitatea a fost ridicată pentru o parte dintre foştii miniştri, dar nu pentru toţi cei vizaţi de acuzaţii. Ne dorim ca aceia vizaţi să renunţe la imunitate pentru ca problema să poată fi tranşată”. „Codurile pot fi adoptate”

În paralel, Krichbaum a recunoscut rezultatele bune înregistrate de România, apreciind pozitiv „func ţio nalitatea CSM, în ceea ce pri veş te încadrarea procurorilor şi a judecătorilor”. „Aici a fost înlocuită o procedură care era mai degrabă arbitrară”, a precizat oficialul german. El a salutat, totodată, faptul că Agenţia Naţională de Integritate şi-a început activitatea, amintind de anchetarea celor şapte miniştri şi a mai multor primari. Tot odată, deputatul german a apreciat că prelungirea mandatului lui Daniel Morar la DNA este un semnal pozitiv, apreciind că acesta este „un factor de credibilitate”.

Krichbaum s-a referit şi la reforma în justiţie, vorbind în acest sens despre adoptarea Codurilor în parlament. Concret, el a apreciat că atât Codul Civil, cât şi cel Penal pot fi dezbătute şi adoptate în parlament, în vreme ce Codurile de procedură ar mai avea nevoie de „lucrări de finisaj”.

UNDE MERG BANII UE?

Explicaţii pentru contribuabil

Gunther Krichbaum a explicat ieri că intervenţia sa este justificată de responsabilitatea pe care o are în faţa alegătorilor săi din Germania. Deputatul german a răspuns astfel criticilor formulate de ministrul de externe Cristian Diaconescu, care a apreciat, după adoptarea, de către Germania, a unei rezoluţii critice la adresa ţării noastre, că nu acceptă ca România să fie invocată în dezbateri politicianiste. „Aici este vorba despre fonduri ale UE, şi Germania finanţează în valoare de 20% bugetul întreg al UE”, a precizat Krichbaum.

„Eu sunt ales deputat într-o circumscripţie din sudul Germaniei, şi acolo mă întâlnesc cu cetăţenii care m-au ales, iar în discuţiile respective trebuie să justific de ce fondurile cheltuite de noi sunt fonduri bine cheltuite. Nu pot să susţin această argumentaţie atunci când se constată că fondurile dispar pe nişte canale obscure”, a spus Krichbaum, potrivit Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News