Sarkozy se confruntă cu primele proteste

Sarkozy se confruntă cu primele proteste

Zeci de mii de persoane au manifestat, azi, în Franţa, cu ocazia Zilei Muncii, pentru a denunţa politica preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, faţă de criza economică mondială.

În întreaga ţară au fost prevăzute aproximativ 280 de defilări, în cadrul primelor mitinguri comune ale sindicatelor din Franţa. La manifestările din această după-amiază de la Paris şi-au anunţat prezenţa, pentru prima dată la o defilare de 1 mai, şi partidele politice de stânga, aflate în prezent în opoziţie.

Aproximativ 50.000 de persoane, potrivit organizatorilor, manifestau la Bordeaux (sud-vest), între 15.000 şi 30.000 de persoane demonstrau la Toulouse (sud-vest) şi între 8.500 şi 35.000 la Marsilia (sud).

Sindicatele speră la o participare egală sau superioară precedentelor două manifestaţii la care au luat parte între 1,2 şi 3 milioane de persoane, la 19 martie, şi între 1 şi 2,5 milioane de persoane, la 29 ianuarie.

Această mişcare este potrivnică politicii Guvernului, care este acuzat că nu a făcut suficient pentru relansarea consumului şi că menţine anumite reforme contestate (cu privire la spitale, educaţie). Patronatul este de asemenea vizat, fiind bănuit că profită de criză pentru o multiplicare a planurilor sociale, continuând pe de altă parte să încaseze dividende.

Mişcările sociale din Franţa, unde au avut loc câteva conflicte memorabile în cadrul unor grupuri internaţionale, cum sunt Continental şi Caterpillar, s-au manifestat prin greve dure, blocarea uzinelor, sechestrarea directorilor şi, într-un caz, devastarea birourilor.

Dacă Guvernul "rămâne surd la o nouă mobilizare istorică, vom fi suficient de aproape de o criză puternică", a declarat Benoit Hamon, purtător de cuvânt al Partidului Socialist.

Ne puteți urmări și pe Google News