Analgezicele nu previn Alzheimerul

Analgezicele nu previn Alzheimerul

Medicamentele cu rol anti-inflamator analgezic de tipul ibuprofenului (Advil, Motril) pot întârzia instalarea bolii Alzheimer, dar nu previn apariţia ei, se precizează într-un studiu recent.

Noua cercetare, ale cărei rezultate au fost publicate în Jurnalul American de Neurologie, vine să contrazică informaţii anterioare conform cărora medicamentele anti-inflamatoare care nu conţin steroizi, printre care şi aspirina, ar putea proteja împotriva acestei maladii degenerative care este pusă în legătură cu inflamaţia la nivel cerebral. În plus, studiul arată că, prin consumul de anti-inflamatoare, riscul de Alzheimer creşte în medie cu 66%.

Specialiştii au ţinut sub observaţie, timp de 12 ani, 2.736 de voluntari cu media de vârstă de 75 de ani. Dintre aceştia, 351 erau consumatori constanţi de medicamente care conţineau ibuprofen, iar alţi 107 au devenit consumatori regulaţi în timpul desfăşurării studiului.

Pericol

La sfârşitul celor 12 ani de monitorizare, 476 dintre pacienţi dezvoltaseră deja Alzheimer sau o altă formă de demenţă.

”O diferenţă majoră între cercetarea noastră şi cele anterioare este aceea că toţi participanţii noştri au fost în vârstă”, a precizat John Breitner, de la Universitatea Washington din Seattle, autorul studiului.

”Au exitat mereu păreri împărţite cu privire la rolul analgezicelor în combaterea Alzheimerului, cele mai multe dintre acestea înclinând în favoarea acestui tip de medicamente. Însă, până în prezent, subiecţii cercetărilor nu au fost întotdeauna persoane trecute de mult de prima tinereţe. Este evident că simptomele ”bolii uitării” nu au fost prezente la tineri, întrucât aceştia nu fac Alzheimer”, a mai spus medicul american.

Moarte prin uitare

Caracterizată prin uitare, stări de agitaţie şi demenţă, boala Alzheimer este cauzată de moartea progresivă a unui număr din ce în ce mai mare de neuroni, astfel încât creierul nu îşi mai poate îndeplini normal funcţiile. Boala apare mai frecvent la persoanele înaintate în vârstă.

Numărul bolnavilor de Alzheimer este în continuă creştere, atingând, în 2008, cifra de 37 de milioane, la nivel mondial, iar, pentru următorii 20 de ani, se estimează o creştere a ponderii celor afectaţi de această cumplită maladie.

În România, Alzheimerul continuă să fie ”o boală boierească”, astfel că numai 10% dintre cei afectaţi ajung să fie diagnosticaţi, dintre aceştia cei mai mulţi fiind din mediul urban.

Ne puteți urmări și pe Google News