Lovitură de teatru în cazul licitaţiei Metrorex cu trenuri de 310 mil. euro. Stop joc

Lovitură de teatru în cazul licitaţiei Metrorex cu trenuri de 310 mil. euro. Stop joc

Licitatia pentru achizitia a 51 de noi trenuri de metrou atribuita de catre Metrorex firmei spaniole CAF pentru o oferta de 310 milioane de euro a fost blocata dupa ce Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis suspendarea solutionarii contestatiilor depuse de catre companiile Alstom si Astra Vagoane, potrivit realitatea.net.

Decizia CNSC vine ca urmare a faptului ca procurorii DNA au demarat un dosar penal ce are legatura cu procedura, informează Hotnews.ro. Practic, pana la solutionarea dosarului penal, licitatia pentru noile trenuri de metrou ramane blocata.

Intr-o decizie datata pe 24 aprilie, CNSC a decis sa suspende "soluţionarea contestaţiilor depuse de către S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A., (...) şi, respectiv, de către S.C. ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI S.A., (...), în contradictoriu cu S.C. METROREX S.A., (...) până când hotărârea pronunţată în cauza în care se fac cercetări, în dosarul penal nr. 88/P/2015, va rămâne definitivă".

Scandalul trenurilor CAF pe care Metrorex a decis să le cumpere se complică: orice întârziere pune în pericol finanţarea de la UE pe proiectul respectiv. Termenul de livrare convenit era oricum la limita celui stabilit de UE pentru finanţarea magistralei 5 de Metrou, tronsonul Drumul Taberei - Eroilor. Dacă nu se încadrează în termenul martie 2017, România riscă să piardă sute de milioane de euro.

Probleme la Metrorex. DNA cercetează licitaţia pentru achiziţionarea garniturilor de tren

Trenurile de metrou fac haltă la Direcţia Naţională Anticorupţie. La mijlocul lunii aprilie presa scria ca CNSC a cerut DNA informaţii privind licitaţia pentru trenurile de metrou si daca sunt nereguli anchetate în legătură cu desfăşurarea procedurii organizate de Metrorex.

Românii de la Astra Arad şi francezii de la Alstom au contestat licitaţia pentru cumpărarea a 51 de trenuri de metrou. Pe fir au intrat şi procurorii anticorupţie, care au primit o plângere. De la cine, nu vor să spună.

Cert este că Metrorex a anunţat că vrea să cumpere garnituri produse în Spania, cu şase milioane bucata, în timp ce compania de la Arad cerea cu aproape un milion de euro mai puţin. Regia de transport s-a arătat însă încântată de trenuri asemănătoare celor care merg acum pe linia Berceni - Pipera, în ciuda problemelor. Iniţial nu încăpeau în staţii pentru că erau prea late şi se stricau des, spun angajaţii de la metrou.

In luna martie, chiar Metrorex a solicitat CNSC sa suspende solutionarea contestatiilor pentru ca DNA a facut o serie de descinderi la Ministerul Transporturilor si au deschis o ancheta penala.

„Metrorexul a solicitat suspendarea procedurii până la soluţionarea cauzei penale de către DNA", spune Lorand Bogdan Lehel, preşedintele CNSC.

Aceasta nu este singura licitaţie cu cântec organizată de companiile de stat sau instituţiile publice. Anul trecut, valoarea licitaţiilor anulate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor s-a apropiat de 850 de milioane de euro, cu aproape 50% mai mult decât în 2013.

„Neregulile sesizate sunt de la documentaţii de atribuire făcute discriminatoriu prin includerea unor cerinţe restrictive sau mult prea exagerate, care să corespundă unor anumiţi operatori economici, până la modul de atribuire", spune Lorand Bogdan Lehel.

Descinderi DNA la Metrou. Ce au căutat procurorii

Spaniolii de la CAF au făcut câteva precizări legate de perioada de livrare a garniturilor şi de costurile de mentenanţă. Într-un drept la replică trimis Economica.net în urmă cu o lună, reprezentanţii CAF Spania spuneau că nu se angajează să livreze trenurile în 13 luni, ci în 22-23 de luni, primul urmând să vină în 17 luni.

CAF precizează că oferta sa către Metrorex prevede livrarea primului tren în 17 luni de la semnarea contractului. Caietul de sarcini al licitaţiei stabilea un termen de maxim 22 de luni pentru primul tren.

"Celelalte 12 trenuri vor fi livrate în decursul a 7 luni dupa aceea, într-un ritm de aproximativ 2 trenuri pe lună. Pentru firma CAF aceşti termeni de livrare sunt fezabili iar firma a mai distribuit în aceasta formula alte trenuri la timp", precizează reprezentanţii CAF.

Magistrala 5 de Metrou, tronsonul Drumul Taberei - Eroilor, trebuie finalizată integral, inclusiv achiziţia de trenuri, până în martie 2017, altfel România riscă să piardă fondurile europene alocate pentru acest proiect, sute de milioane de euro. Până la momentul martie 2017 mai sunt 23 de luni, un termen extrem de strâns de livrare a trenurilor , chiar şi în ipoteza în care contractul cu CAF ar fi semnat în următoarele zile, lucru imposibil de altfel, pentru că licitaţia Metrorex este blocată.

 

Ne puteți urmări și pe Google News